Livs kräver under hot om stridsåtgärder att Sara ska teckna deras kollektivavtal, Livs Industri. Ett avtal anpassat för industribagerier utan servering. Detta trots att Livs även har ett avtal för konditorier som har bageri. Och trots att Sara erbjuder avtalsenliga villkor.
De anställda på Solhaga har försäkringar, tjänstepension, regelbunden kompetensutveckling och årliga lönerevisioner. Lönerna ligger över avtalsnivå. Sara erbjuder allt som rimligtvis kan krävas av en arbetsgivare.

Ett fackförbund kan inte tvinga en arbetsgivare att tacka ja till kollektivavtal. Men i praktiken är det svårt för småföretagare som Sara att stå emot fackets krav på kollektivavtal. Medbestämmandelagen ger fackförbunden stora möjligheter, i form av stridsåtgärder, att utöva påtryckningar på enskilda företag. Många fackförbund hanterar det bra och använder sitt inflytande när det verkligen behövs.

Men några fackförbund missbrukar det förtroende som följer med den svenska modellen. Vi har vid flera tillfällen sett fackförbund utöva hot mot mindre företag genom att ta till långtgående stridsåtgärder, trots att företagen erbjuder avtalsenliga villkor och trots att varken de anställda eller arbetsgivaren vill ha kollektivavtal.

För Sara är det framför allt höga ob-ersättningar som är problemet. Det kollektivavtal Livs presenterat för Sara har betydligt högre ob än exempelvis avtal inom hotell- och restaurangbranschen.

”Mina anställda kompenseras med högre grundlön och andra förmåner. Jag skulle kunna teckna avtal med Livs, mixtra med schemat, göra fler deltidstjänster. Avtalsoptimera. Det skulle till och med kunna bli billigare för mig. Men jag är inte intresserad av att det ska bli billigt. Jag är intresserad av att det ska bli bra”, säger Sara Wennerström. ”Det är det som gör mest ont: att bli uthängd som dålig arbetsgivare, när jag inte är det. Facket har inte monopol på schysta villkor och jag vägrar skämmas för att jag inte har kollektivavtal.”

Hur kan man stävja missbruket? Företagarna vill att de stridsåtgärder ett fackförbund får ta till ska stå i proportion till konfliktvärdena. Vi anser också att det måste finnas önskemål om kollektivavtal hos majoriteten av de anställda för att facket ska kunna ta till stridsåtgärder. Vi vill också se en oberoende myndighet, eller liknande, som definierar vad som är ”schysta villkor”.