Företagen i Ovanåker är mest lönsamma i Gävleborg. I snitt hade företagen i Ovanåker en avkastning på sysselsatt kapital på 20 procent. Efter det följer Sandviken och Gävle (19 procent). Sämst går de för företagen i Ockelbo med en snittlönsamhet på 8 procent. Länet som helhet återfinns på 4 plats av 21 län i Sverige. Lönsamheten i Gävleborg är i snitt 17 procent jämfört med rikssnittet som är 12 procent. Branschen byggindustri går bäst i länet och branschen med lägst snittlönsamhet är fastighetsverksamhet.

- Det är viktigt att en politik som syftar till högre sysselsättning, tillväxt och utbyggd välfärd inkluderar och uppmuntrar till jobb- och värdeskapande i företag. Även om det är relativt enkelt att starta företag i Sverige, är det inte lätt att få företag att växa och bli lönsamma. Genom sänkt skattetryck och minskad regelbörda kan företag växa. Det innebär fler jobb, ökad tillväxt och välfärd, samt fler människor som kan förverkliga sin dröm som företagare! säger Eva Cooper, regionchef på Företagarna Gävleborg.

Lönsamhet handlar i grunden om att försöka skapa så mycket värde som möjligt med det kapital som företaget har. Företagens lönsamhet påverkas sedan av en rad faktorer så som konkurrens, tillgång till produktionsmedel såsom råvaror, kapital och arbetskraft och institutionella faktorer så som skattetryck och regelverk. Även vädret, infrastruktur, politiska beslut och andra externa faktorer kan påverka företagens lönsamhet.

- Men i grunden är det företagaren som varje dag, tillsammans med sina anställda, jobbar hårt för att driva företaget, ofta sitt livsverk, framåt. Det handlar om drivkraft, innovativa, kreativa lösningar och att våga göra det man tror på. Att driva företag innebär att ta risker. Lönsamheten är ett tecken på att bolaget har lyckats hantera det tillgängliga kapitalet på ett effektivt sätt och att bolaget är framgångsrikt, säger Eva Cooper.




Läs hela rapporten https://www.foretagarna.se/politik-paverkan/rapporter/2018/lonsamhet---sa-lonsamma-ar-foretagen-i-sverige/

Om undersökningen

Företagarna har undersökt lönsamheten från årsboksluten i 143 507 aktiebolag i Sverige som har minst en anställd samt mellan en miljon och 500 miljoner kronor i omsättning. Alla dessa företag är registrerade för F-skatt och har lämnat in årsbokslut över (en del) av år 2017. Företag inom följande branscher exkluderas: civila myndigheter och försvaret, El-, gas- och värmeverk, förvärvsarbete i hushåll, vattenverk; reningsverk, avfallsanläggningar, huvudkontor och holdingbolag. Företag som har en offentlig organisation som koncernmoder exkluderas också från undersökningen. 3354 företag från Gävleborg ingår i undersökningen.

Lönsamhet mäts i den här undersökningen som avkastning på sysselsatt kapital, vilket beräknas som: ((EBIT + summa finansiella intäkter) / (Summa eget kapital + Obligationslån + Långfristiga skulder till kreditinstitut + Övriga långfristiga skulder + Kortfristiga skulder till kreditinstitut))*100