Det är nionde året som priset delas ut av Teknikens Värld. Hyundai IONIQ Electric var en av de tio bilar som testades i hård konkurrens med bland annat Alfa Romeo Giulia Q och Volvo V90. Efter den tuffa testkörningen på svenska vägar utnämndes IONIQ Electric till segrare – ”det här är den bästa bilen”!
Motorjournalisten Marcus Engström skriver såhär: ”Äntligen en elbil som inte kostar skjortan, inte ser ut som en rymdraket och inte får slut på ström ungefär när man hittat rätt radiokanal på väg till jobbet. Smekmånaden för elbilar är över, nu vill köparna inte längre vifta med ”jag kör en jättetuff och jättemiljövänlig elbil-flaggan”. Nu vill köparna att elbilen ska se ut som en bil, fungera som en bil och helt enkelt bara tankas via kabel istället för via slang.”
Teknikens Världs motivering:
”Först i världen med att erbjuda samma bil med tre olika drivlinor: hybrid, laddhybrid och elbil. Hyundai IOMIQ Electric har säkra köregenskaper och räckvidd som räcker till för dagligt bruk. Med sin okomplicerade design, stora användbarhet och ett förhållandevis lågt pris är detta en elbil för folket!”
Så vem är IONIQ elbil? Börja med att besöka Varuhuset Dahlboms Bil men ring och boka tid först! Dahlboms Bil är återförsäljare för Hyundai i Gävle. Hos Dahlboms har man en IONIQ Hybrid som även har en bensinmotor som komplement, vilket innebär längre räckvidd, 132 mil. Bensinförbrukningen anges till 0,34 l/mil.
– IONIQ är en unik bil, vilket också hörs på namnet, och det är många som är intresserade av att provköra den så jag rekommenderar att man bokar tid med oss, säger Niclas Falkenström, försäljningschef på Dahlboms Bil. De flesta blir väldigt förvånade, ”det är ju som att köra en vanlig bil”, men det är ju avsikten från Hyundai!
Just det, det är bara att starta bilen, lägga växelspaken i driveläget och gasa! Som vilken bil som helst som har automatlåda! Skillnaden märker man när bilens parkeras hemma i garaget och ”tankas” där över natten!
En elbil är valet för den som är miljömedveten eftersom den inte genererar några utsläpp. IONIQ elbil är inte bara vinnare av Teknikens Världs Stora Bilpris 2017 utan är dessutom utnämnd till den säkraste bland små familjebilar av Euro NCAP och Bra val av Folksam. Bilen drivs av en elektrisk motor på 88 kW och ett supereffektivt 28 kWh LitiumJonPolymer-batteri, som ger en räckvidd på hela 280 km på en enda laddning. Batteriet är monterat under baksätet vilket ger en låg tyngdpunkt för bra vägegenskaper. IONIQ Electric har dessutom rejält lastutrymme och uppkopplingsmöjligheter med bl.a. Apple CarPlay. Elbilen är perfekt den som pendlar till jobbet.
- Nuvarande supermiljöbilspremie minskar priset med upp till 40 000 kronor och priset blir då från 331 900 kronor, avslutar Niclas Falkenström.

Mer info om Bilvaruhuset Dahlboms Bil: http://www.dahlbomsbil.se/