Småföretagen i länet upplevde en konjunkturtopp under fjolåret och i år föll den sammanvägda konjunkturindikatorn i länet från 77 till 61. Det är lägre än för landet som helhet, där genomsnittet är 74. Däremot tror länets småföretagare att den kommer att öka till 65 under de närmaste 12 månaderna.

- Arbetslösheten i Gävleborg är inte längre högst i landet. Den glädjande nyheten gav Arbetsförmedlingen i augusti. Tyvärr visar den sammanlagda konjunkturindikatorn, det vill säga sysselsättning, orderingång och omsättning att Gävleborg sjunker i jämförelse med resten av landet. Majoriteten av företagen tror på en lägre tillväxttakt, säger Rolf Scherdin, företagschef Swedbank Gävle.

Det som framförallt skiljer småföretagen i Gävleborg från snittet är att de har mindre optimistiska förväntningarna på utvecklingen de kommande 12 månaderna. Var fjärde småföretagare upplever att lönsamheten förbättrats de senaste tolv månaderna och lönsamhetstillväxten har växt stadigt de två senaste åren. I år ligger nettotalet på 31 (rikssnittet 24).

Arbetskraftsbrist hinder för tillväxt

Det är framför allt två hinder för tillväxt som småföretagarna i Gävleborgs län pekar på: svårigheten att hitta lämplig arbetskraft och höga arbetskraftskostnader. Omkring var fjärde (26 procent) små-företagare i länet anger att bristen på lämplig arbetskraft är det absolut största hindret. Ett hinder som länets småföretagare delar med dem i övriga landet.
- Kompetensbristen gör att många jobb aldrig skapas. Om alla företag som har haft rekryterings-behov, men inte lyckats anställa, hade anställt bara en person per företag hade det skapats hundratals jobb i de små- och medelstora företagen – varje år, säger Eva Cooper regionchef Företagarna Gävleborg.

Höga arbetskraftskostnader och tuff konkurrens är de näst mest betydande expansionshindren. Trots det upplever företagen i Gävleborgs län något bättre möjligheter att växa framöver än ifjol. I länet anser 67 procent att de har goda utsikter att expandera på sikt, jämfört med riksgenomsnittet på 70 procent.

Läs hela rapporten http://www.foretagarna.se/globalassets/media/nya-sajten/rapporter/smaforetagsbarometern2017/smaforetagsbarometer-gavleborg-2017.pdf