- Tillsammans med besökarna på våra återvinningscentraler hoppas vi nu kunna rädda några av de 8 kg textilier som varje svensk slänger i soptunnan varje år, säger Eva Johansson, miljöpedagog på Gästrike återvinnare.

Sedan flera år tillbaka har det gått att lämna kläder och saker till återbruk på flera av återvinningscentralerna i Gästrike återvinnares region. Men från och med den 1 oktober går det att lämna alla textilier, även fläckiga och trasiga, till återvinning. För besökaren på återvinningscentralen innebär det att man lämnar alla sina textilier, gärna samlade och förslutna i en säck, i Human Bridge insamlingsbehållare på återvinningscentralen. Vad som kan gå till återbruk och vad som kan återvinnas sorteras senare på Human Bridge anläggning i Avesta.

Kenneth Andersson på Human Bridge är glad över att ha fått förtroendet att samla in de textilier som alla miljöhjältar i regionen lämnar in och ger samtidigt några tips:

– Textilier som är blöta eller kraftigt nedsmutsade kan vi inte ta hand om, men i övrigt finns det inte mycket vi säger nej till, avslutar Kenneth.

Korta fakta om Human bridge

Av de kläder som lämnas in till Human Bridge går en del till försäljning i Lindra Second hand butiker och till hjälpsändningar till behövande i samband med katastrofer. En annan del går till sorteringsindustrin där materialet klassas som återbruk eller olika former av återvinning. Överskott vid försäljning går till biståndsinsatser i form av leverans av kläder eller iordningställande och leverans av sjukvårdsutrustning och handikapphjälpmedel.

Fakta om textilkonsumtion

I Sverige konsumerar vi ungefär 13,1 kg textilier per person och år. Av dessa slängs cirka 8 kg i soporna. Att slänga textil är resursslöseri. Bara att odla ett kilo bomull kan kräva upp till 29.000 liter vatten och då är inte de vattenmängder som krävs vid själva textilproduktionen inräknad.

För frågor vänligen kontakta

Eva Johansson, miljöpedagog på Gästrike återvinnare.
Telefon 026-17 82 09, eva.h.johansson@gastrikeatervinnare.se

Kenneth Andersson, Ansvarig för textilmarknad region mitt på Human Bridge, Telefon 0722-22 14 75, kenneth.andersson@humanbridge.se