Butiken Saker & Ting är en butik fylld med fint hantverk från lokala leverantörer som ägs av det socialt arbetsintegrerade företaget Adventure Gävle och den dagliga verksamheten drivs av Helén Möller och Kerstin Normann. Båda kvinnorna har varit ifrån arbetsmarknaden under en lång tid, hela 20 år, och började misströsta om att få känna sig behövda igen och att hitta en meningsfull sysselsättning.

Helén började som undersköterska men lyfte sönder sig, fick en skada i ryggen och kunde inte jobba kvar. Sedan dess har hon kämpat för att komma tillbaka till ett fast jobb, gått utbildningar och sökt en mängd jobb, men har bara haft kortare anställningar. Sedan några år tillbaka har hon ingått i det arbetsmarknadspolitiska programmet FAS 3.

- I december 2014 blev jag anställd i Adventure Gävle och började då min personliga resa, berättar Helén. En tuff resa men oerhört lärorik. Fick frågan i januari om jag var intresserad av att jobba i hantverksbutiken, kändes lite skrämmande först då jag aldrig gjort något liknande, men kände samtidigt att detta kunde vara något för mig.

Kerstin har arbetat som vårdbiträde och sjuksköterska men arbetet blev alldeles för stressigt och hon drabbades av utbrändhet och blev sjukskriven. Då Kerstin gärna ville jobba med människor utbildade hon sig till behandlingsassistent, fick en anställning, men efter några år blev hon uppsagd på grund av arbetsbrist. Efter en tid hamnade även hon i FAS 3.

- Jag fick höra talas om Adventure i februari, säger Kerstin. Jag hade länge velat jobba med den personliga utvecklingen, så detta kändes helt rätt för mig. När Leena efter några veckor föreslog att jag skulle jobba med Helén i butiken, tackade jag ja. Det har varit mycket nytt att lära då jag aldrig stått i butik och aldrig sålt tidigare.

Så efter månader av förberedelser öppnade den nya hantverksbutiken den 8 juni och i fredags var det äntligen dags för en officiell invigning. Tove Elvelid, förvaltningschef, Näringsliv & arbetsmarknad, Gävle kommun, höll i invigningen, som lockade många nyfikna gävlebor.

- Gävle behöver ännu fler modiga och driftiga företagare. Jag är stolt över Helén och Kerstin som tar steget och önskar dem varmt lycka till med Saker & Ting, säger Tove efter att klippt bandet och invigt den nya butiken.