– Detta är något som jag i princip alltid får påtala i mina möten med företagare, berättar Arnfinn Fredriksson, verksamhetsledaren för StyrelseAkademien Gävleborg, och hänvisar till en artikel i det senaste numret av ”Professionellt styrelsearbete” som distribueras till alla medlemmar i StyrelseAkademien i Sverige.

Där intervjuas Charlotte Ahlquist som är chef för området Executive Sthlm på rekryteringsföretaget Experis,en del av Manpower Group. Hon är medveten om att hon talar i egen sak, när hon
berättar om vikten av externa ledamöter i styrelser. Samtidigt vittnar hon om ett relativt svalt intresse från mindre och medelstora för att lägga ner tid och energi på styrelserekrytering.
– Jämför processen att anställa en vd. Den är ofta professionell, där man analyserar företagets behov, skriver en profil, tar fram ett antal kandidater som man testar, intervjuar och vars bakgrund man noga kontrollerar, säger hon.

Rent logiskt borde det vara förenat med lika noggrant arbete att rekrytera en ledamot, eller framför allt en ordförande, resonerar Charlotte.
Med tanke på det inflytande som en skicklig styrelse kan ha på företagets utveckling, tycker hon att intresset från ägarhåll för en professionell rekrytering borde öka snabbare. Även om det finns tecken på förändring.
– Det finns de som tänker: Jag ska besätta en kompetens, en person som måste förstå min verksamhet och som har erfarenhet att bidra med, säger hon.

För att hitta rätt person behövs – precis som när det gäller vd – att man gör en analys av företagets behov. Vilken kompetens finns redan tillgänglig? Vad behöver kompletteras? Hur ser ägarbilden ut? Vad händer om en extern ordförande kliver in? Det är den där sista frågan som ibland avskräcker, tror Charlotte Ahlquist.
– Det finns en rädsla för att släppa in främmande personer i styrelsen, särskilt i ägarledda företag. Kanske ser man det som en risk att förlora kontrollen. Då tar man hellre in någon man känner och litar på. Men den man känner och litar på kanske inte alls har rätt profil för just det här företaget och just det här utvecklingsskedet, påpekar hon. Den personen
som väljs på det viset, hämtad hur de egna nätverken, kanske inte levererar ett bra arbete till ditt företag.

Genom att välja in en extern ordförande ger man företaget helt nya möjligheter att bryta med gamla mönster och få in nya sätt att tänka. Det kan betyda hela skillnaden mellan framgång och kräftgång.
– Med ett professionellt tillvägagångssätt får du tillgång till ett bredare utbud och större valfrihet. Kom ihåg att vd bara är styrelsens arm, säger Charlotte Ahlquist.


För mer information om StyrelseAkademien Gävleborg kontakta
Verksamhetsledare:
Arnfinn Fredriksson 070-237 96 69

Partnerskap och kompetensförsörjning:
Petter Lundgren 073-351 27 07

Bli medlem du också - öppet för alla med intresse för styrelsearbete.

Är du medlem erbjuds du rabatterade priser – förutom på utbildningar, kurser, seminarier och nätverksträffar, även på utvald styrelselitteratur och olika tjänster som underlättar styrelsearbetet.

StyrelseAkademien är idag Europas näst största och snabbast växande styrelseinstitut med över 6 500 medlemmar runt om i landet. Vi hjälper dig att göra skillnad i styrelserummet genom utbildning, certifiering i styrelsearbete, rekrytering, opinionsbildning och nätverkande.

Är du medlem har du också möjlighet att kandidera till de styrelseuppdrag som annonseras ut via StyrelseAkademien. Men först och främst erbjuds du en spännande mix av nätverksträffar och kunskapshöjande utbildningar, seminarier och frukostmöten som är ett utmärkt sätt att utbyta erfarenheter, knyta värdefulla kontakter och bredda den framtida rekryteringsbasen.

Ett medlemsskap kostar 1500 kronor per år. Medlemsansökan på länken här:
http://kalender.styrelseakademien.se/EventManagement/EventRegistration.aspx?id=76EF05FB-E63F-E411-89C9-0050568D0553