Remi Arabi el Eter öppnade maj 2016 restaurang Sultan Beirut i affärshuset Konturen Nygatan 13, för att erbjuda Gävlebor och besökare en möjlighet att bekanta sig med det libanesiska köket.
– Självklart har vi anpassat tillagning och kryddning efter svenska matlökar, säger Remi. Vi har en blandad publik med både svenskar och människor med utländsk bakgrund.
Men det är inte bara maten som driver Remi Arabi el Eter, han har också en ambition att kunna erbjuda en jobbmöjligheter.
– Våra kockar kommer från Mellanöstern, bland annat Libanon, Syrien och Palestina, berättar Remi. För flera av dem är det deras första jobb i Sverige.
Sultan Beirut hyrs också ut för privata fester som födelsedagskalas, förlovningar, bröllop och företagsträffar. Alkoholrättigheter för slutna sällskap ordnas om det finns önskemål.
Restaurang Sultan Beirut är öppen för lunch klockan 11-15, måndag till fredag. Restaurangen är också öppen kvällstid måndag till lördag.
– Den särklassiga favoriten på vår meny är Shawarma Djej-planka med stekt, strimlad kycklingfilé vitlökskräm, hummus, picklad gurka, coleslaw och bröd, säger Remi. Till det kan man välja mellan pommes frites, ris eller bulgur.
Remi kom 20 år gammal till Sverige från Zahle i Libanon 2005. I Libanon läste han Business & Marketing på universitetet i Beirut. I Sverige började Remi läsa företagsekonomi på högskolan men hoppade av och började jobba i stället.
– Ett tag hade jag tre jobb samtidigt, på McDonalds, pizzeria och i en kiosk, berättar Remi. Sen började jag jobba på Tågkompaniet och avancerade till driftledare.
Remi öppnade därefter eget, ett städbolag, som städade för Tågkompaniet. Idag städar företaget för X-trafik.
Men det blir fler företag eftersom Remi öppnat pizzeria Tamtam i samma hus som Sultan Beirut, på hörnet mittemot Brixx. P.U.B. vid Södermalmstorg ingår även den i den växande koncernen.
– Vi håller på att bygga om P.U.B. och räknar med att nyöppna i slutet av maj, säger Remi. Men då med nytt namn, Mustasch.

Exempel från menyn, Sultan Beirut:
Maqaniq meza: Stekta små kryddkorvar, serveras med tomat, persilja, citron, mynta och vitlökskräm
Shish kafta: 1 st grillad köttfärskebab-spett
Shawarma Lahmeh-wrap: Stekt strimlad oxfilé, persilja, tomat, lök, sumackrydda, picklad gurka och taratorsås
ÖPPETTIDER
Månd-Torsd: 11 – 21
Fredag: 11 – 21
Lördag: 12 – 23
Söndag: Stängt