Spetsbergen är den största ön med huvudorten norska Longyearbyen och den ryska gruvorten Barentsburg. Även Nya Ålesund ligger på huvudön och där bedrivs bl a internationell klimatforskning. Orten har varit känd för att ha världens nordligaste postkontor som numera mest är världens nordligaste postlåda.

Det vanligaste sättet att ta sig till Svalbard är med flyg till Longyearbyen. Där finns flera hotell och turistföretag som erbjuder dagsutflykter. Vill man uppleva naturen och djurlivet på nära håll rekommenderas några dagar på ett kryssningsfartyg. T ex går MS Nordstjärnan varje vecka under sommaren på kryssningar med tre eller fyra övernattningar. Landstigningarna sker med små polarbåtar. Att se glaciärerna ”kalva” ner i Ishavet kan vara mäktigt. Men för att kommande generationer ska kunna uppleva det krävs att vi är ”klimatsmarta” i vårt sätt att leva. Om kryssningsfartygen lyckas korsa den 80e nordliga breddgraden så är det bara kring 110 mil till den geografiska nordpolen!
Fågelintresserade har förstås en mängd anledningar att ta sig till Svalbard; t ex lunnefågeln, grisslor, stormfågeln, tärnor, gäss mm. I havet är det valarna som är de största attraktionerna men valrossen är också en art att kunna ”pricka av”.
Fler isbjörnar än människor.

Turistmyndigheten på Svalbard vill gärna tala om att det finns fler isbjörnar (ca 3.000) än bofasta människor (ca 2.600) på öarna. Ishavets kung är förstås en imponerande upplevelse. Det är en hyggligt stor chans att få se den under en kryssning i området. Fjällräven kan vara något mera skygg att få se medan vildrenen ibland finns till och med i Longyearbyens utkanter.
Ingen är oberörd av en resa till och i Svalbard.

För mer information se: http://www.vietnamabc.se/doc/program-svalbard-5juli-2018.html

Källa: Vietnam ABC AB