Det var Sörby Urfjäll Företagarförening som kallat till det här mötet och det var ordförande Myles Dean, som hälsade alla välkomna.
Företagarföreningarna i Gävle bjuder in sina medlemmar till frukostmöten sista torsdagen varje månad för att dels förmedla viktig information och dels för att företagare ska kunna göra sina röster hörda när det gäller utvecklingsfrågor.

ALMI
Finansieringsrådgivare Anna Norgren och affärsrådgivare Håkan Andersson informerade om ALMI och hur de kan bistå företag som vill växa. Almi Gävle-Dala har kontor i Gävle, Hudiksvall, Falun och Mora. Cirka 30 anställda med bred kunskap om företagande och hållbar tillväxt finns tillgängliga nära företagen.
- Almis uppdrag är att bidra till hållbar tillväxt och innovation genom att förbättra möjligheterna att utveckla konkurrenskraftiga företag, sa Anna Norgren. Vår vision är att vi investerar i framtida tillväxt.
Almis affärsidé är att med lån, riskkapital och affärsutveckling skapa möjligheter för företag att växa. Almi arbetar med företag som är i tidiga skeden till väletablerade företag.
–För att utvecklas behöver företagaren vara nyfiken på vad som händer i omvärlden och jobba med ständiga förbättringar, sa Håkan Andersson. Vi kan erbjuda, kunskap, verktyg och arbetsteknik för att lyckas, men vilja och mod får företagaren bistå med själv,
Almi underlättar för bankerna vid finansiering av olika typer av investeringar genom att acceptera en högre risk, men med något högre ränta. Almis andel av finansiering utgör upp till 20 eller 25 procent av den totala finansieringen. Självklart måste även ägarna bidra med kapital!
–I våra program arbetar också företaget med att ta fram en handlingsplan som behövs för att företaget ska kunna växa, sa Håkan Andersson.
De företagare som funderar på att utöka verksamheten eller önskar öka sin omsättning och förbättra sitt resultat rekommenderas att ta kontakt med Almi, snarast!

Furuvik
Furuviksparken, som öppnade redan år 1900, har växt till en av landets största nöjesparker. VD Nina Tano och försäljningschef Mats Kempe berättade om Furuvik ”igår, idag och imorgon”. På 30-talet fanns planer att omvandla Furuviksparken till villatomter men Gösta Nygren, hotellkungen Oscar Zedrén och Gevaliakungen Sven Engwall räddade parken åt Gävleborna.
Idag ingår Furuviksparken i koncernen Parks & Resorts som även äger Gröna Lund, Kolmården, Aquaria och Skara Sommarland.
Furuviksparken har 30 personer anställda plus 350 under säsong, varav cirka hälften återkommer året efter. I år fick de in 3500 ansökningar till säsongsjobben.
– Vi bryr oss inte så mycket om CV utan kallar ungefär 400 till en audition där de får visa att de har den attityd till service som vi söker, sa Nina Tano. De som plockas ut får sedan utbildning för sina uppdrag.
Parks & Resorts ägs av syskonen Johan och Helena Tidstrand, barnbarnsbarn till Clas Ohlson samt Mattias Banker. Ägarna tar inte ut några vinstpengar utan återinvesterar istället allt i parkerna.
I Furuviksparken finns 260 djur av cirka 50 djurarter, 14 åkattraktioner, 6 restauranger och en äventyrspool.
– Årets nyhet var berg- och dalbanan Fireball som blev en stor succé, sa Mats Kempe. Den var vår hittills största enskilda investering.
2017 blev ett rekordår med 304 103 besökare, mer än 40 000 fler än 2016. En bidragande orsak till det är, förutom investeringen i Fireball, att man genomförde hela 19 konserter, fyra fler än året innan.
– Vi erbjuder även möjligheter för både privatpersoner och företag att ordna aktiviteter i parken. Det kan vara personaldagar eller familjeaktiviteter, berättade Mats Kempe.
Till nästa år bygger man om Spökborgen till en interaktiv dark ride där besökarna tävlar mot varandra genom att skjuta spöken och gastar.
Man planerar också för ett Havshotell, som ska byggas i anslutning till restaurangen Furuviks Brygga. Restaurangen, som kommer att få ett nytt namn, kommer att drivas i Furuviksparkens regi från 2018.
– Vi funderar också på att ha parken öppen fler dagar, särskilt djurdelen. Kanske blir det öppet även under Halloween, vi får se. sa Nina Tano.
Furuvik har ett bevarandenätverk som heter Steps for the Future och som stödjer tre projekt i det vilda: bomullshuvudtamarin, västlig schimpans och Sumatraorangutang. Alla tre arter är idag klassade som utrotningshotade på grund av att vi människor bland annat skövlar skogarna de lever i. Bevarandearbete är idag en av djurparkens viktigaste uppgifter, förutom att agera folkbildande och arbeta med forskning.