- Med utnämningen Årets företagare vill Företagarna lyfta kreativa och innovativa ledare och förebilder och samla duktiga entreprenörer som bidrar till optimism och framtidstro i Gävleborg, säger Eva Cooper, regionchef för Företagarna Gävleborg

Nedan följer en lista på de företagare som har utsetts till Årets företagare i sin kommun, efter ett gediget juryarbete med företrädare för de lokala företagarföreningarna och kommunernas näringslivskontor, och som därmed tävlar om att få utmärkelsen Årets företagare i Gävleborg:

BOLLNÄS
Lars Engstrand, Engstrands Golv

GÄVLE
Peter Hallström, Card Group

HOFORS
Johan Ericsson, Audio video i Hofors

HUDIKSVALL
Mary Hägg, Linn Hägg och Ylvali Gerling, MYoroface AB

LJUSDAL
Anders och Jan-Åke Snar, Harsa Konferens och fritid

OCKELBO
Mattias Lundkvist, Åkessons El

OVANÅKER
Ulf Bäckström - G-Man Tools Aktiebolag

SANDVIKEN
Sten-Åke och Emil Holmström, Sitab

SÖDERHAMN
Stefan Svanberg och Jonas Roos, Albertina


Den som blir Årets företagare i Gävleborg kommer att representera länet på ”Företagarnas nobelfest” den 13 oktober då Årets företagare i Sverige utses. Företagarna har utökat den regionala juryn från landshövdingen, Region Gävleborg och Företagarna Gävleborg genom att även allmänheten har kunnat rösta på sin favorit genom ett enkelt onlinesystem.


Efter att i drygt tio år ordnat en stor länsgala, Eldklotet Företagargala, har man i år ändrat inriktningen. Under våren har Företagarnas lokalföreningar, i samarbete med bland annat Region Gävleborg och näringslivskontoren, ordnat egna ”Eldklot” för att hylla den lokala företagsamheten och utse Årets företagare. Varje träff syftar till att ge inspiration och möjligheter att knyta kontakter. Vilket också har skett.

- I år har vi nått fler människor än tidigare och framförallt fler företagare. Det har varit en härlig uppslutning runt om i länet med många nya möten. Därför kommer vi att fortsätta att arbeta utifrån denna modell, med starkare lokal förankring och en mindre, men festlig, middag för att utse länsvinnaren, avslutar Eva Cooper.



Kriterierna för att bli Årets företagare:

Äga & Driva
Man ska ha majoritetsägande. Det går bra med finansiärer om ägaren är näst största ägare. Eftersom utmärkelsen går till företagaren är det viktigt att hen är verksam i företaget. Det innebär att man ska ha företaget som sin huvudsakliga sysselsättning. Viktigt eftersom det är företagaren som är i fokus och därmed dennes inflytande och påverkan som ska belönas.
Ledare & Förebild

Exempel på det är att företagaren tar samhällsansvar och/eller deltar i lokalsamhället och/eller har påverkat politiken till godo för andra/ företagare i regionen och/eller uppmuntrar mångfald.
Kreativitet & Innovation

Exempel på det är att hen gjort något nytt inom sin bransch, utvecklat en befintlig produkt och/eller banat väg för nya sätt med sitt företagande.
Lönsamhet & Tillväxt

Med god lönsamhet avses att den är långsiktigt stabil eller att man har återinvesterat i företaget för fortsatt tillväxt. Företagets marginal ska jämföras med andra i samma bransch, inte med alla andra branscher.
Formella krav

Inte ha några betalningsanmärkningar i närtid. Betalningsanmärkningen ska ställas i relation till verksamheten. Företagaren får inte nyligen vara dömd i domstol.