Patrick Caraffa, Ylvali Gerling, Ove Anonsen och Tomas Persson

Ahlgrenska Donationsfonden belönar tre Gävleborgsföretag

12/3, 2018 kl. 23:59

Läkerol, det vill säga F. Ahlgrens Tekniska Fabrik AB, var under över 100 år en viktig del av Gävles näringsliv. Redan 1885 startades företaget och förblev i familjens ägo till 1985, när det såldes till Procordia (fd Statsföretag). Då hette vd Robert Ahlgren, vars farfar var bror till grundaren Fredrik Ahlgren. Ahlgrens utmärkte sig för nytänkande både när det gällde produktutveckling, marknadsföring och export. Det är just den andan som Robert och hans fru Anita vill uppmuntra via sin fond Robert och Anita Ahlgrens Donationsfond, som idag förvaltas av en stiftelse. Stiftelsens ledamöter utses av Mellansvenska Handelskammaren. Den 8 mars delades stipendier ut till tre företag i Gävleborgs Län.

 • Ove Anonsen berättade om F. Ahlgrens Tekniska Fabrik AB
 • Ylvali Gerling berättar om hur IQoro® fungerar
 • IQoro®
 • Tomas Persson berättar om TorTex
 • Ove Anonsen, Ylvali Gerling, Lars och Birgitta Persson
 • Anita Ahlgren
 • Robert Ahlgren
 • Bengt Ahlgren
 • Adolf Ahlgren
 • Fredrik Ahlgren
 • Paul von Hindenburg
 • Fredrik Ahlgren-epoken
 • Adolf Ahlgren-epoken
 • Bengt Ahlgren-epoken
 • Robert Ahlgren-epoken
 • Reklamtexter som är helt omöjliga idag!
 • Kändisar som gillade Läkerol

Utdelningen av stipendierna ägde rum hos Mellansvenska Handelskammaren i Gävle. Fondens ordförande Ove Anonsen delade ut stipendierna.
– Robert Ahlgren hörde av sig till mig 2008 och ville höra hur man skulle kunna starta en fond för att uppmuntra företag som arbetar i samma anda som Ahlgrens, berättade Ove Anonsen. Fonden premierar regionala företag med ambitioner att säkra sysselsättningen på hemorten genom att växa med internationell handel.
Ahlgrens Donationsfond är inte bara en av regionens större, den är också ensam om inriktningen att stödja innovativa idéer som främjar internationell handel. Fonden har hittills delat ut totalt cirka 5 miljoner och den här gången var det totalt 750.000 kr som de tre företagen fick dela på. Stipendierna delas ut två gånger om året och i den första omgången 2018 var det följande företag som valdes ut:
• HealthTextiles i Sverige AB
Alltför många patienter drabbas av någon vårdrelaterad infektion. Förutom miljardkostnader, bara i Sverige, är utvecklingen allvarlig. Resistenta bakterier ses enligt WHO som ett av de största hoten mot mänskligheten.
Textilier i kläder, sängkläder inom vården kan vara en betydande smittkälla vid infektioner. Sjukdomar orsakade inom sjukvården i Sverige kostar 6-7 miljarder årligen. HealthTextiles i Sverige AB har därför som första företag i världen lyckats utveckla ett tyg som är miljövänligt och bekvämt men också antibakteriellt. TorTex består av en blandning olika fibrer som genomgått en komplex teknologisk process. TorTex ger också energibesparing i tvätt- och torkprocessen.
Det Gävlebaserade bolaget är redan aktivt i Tyskland och satsar på två nya marknader – Frankrike och Kina. HealthTextiles grundades av familjen Persson från Gävle, Lars och Birgitta samt sonen Tomas, som leder företaget. Mer info: http://www.healthtextiles.com.
• Humm Europe AB
Humm Kombucha är en naturlig, ekologisk och hälsosam dryck som tillverkas i en process där te fermenteras. Drycken har höga värden av B-vitaminer, mjölksyrabakterier och antioxidanter. Med sin låga sockerhalt har den efter lanseringen i USA också tagit stora marknadsandelar från läsk, juice och energidrycker.
Ren Kombucha smakar ungefär som svagdricka men man använder också flera naturliga smakämnen som blåbär. Man tillsätter också kolsyra efterom den gör det lättare att svälja drycker.
Sedan november 2017 driver företaget Humm Europe AB en ny och egen produktion av Kombucha i Gävle. Bolagets målsättning är att etablera den svenskproducerade drycken som ett starkt varumärke i Europa och arbetet är redan inlett. Företaget ägs och drivs av vd Patrick Caraffa. Tillverkningen sker i företagets nya lokaler på Ersbo Industriområde. Gävle har flera fördelar för företaget som rent vatten, bra kommunikationer och inte minst Gävle hamn. Mer info: http://www.humm.se/
• MyOroFace AB
Familjeföretaget MYoroface har utvecklat den egna produkten IQoro®, som hjälper personer som har problem att andas, äta, tala eller le samt snarkning och sömnapné. Det vill säga funktioner i ansikte, mun, svalg, övre luftvägar, matstrupe eller diafragma. Innovationen hjälper drabbade att återfå livskvaliteten och slippa onödigt lidande, social isolering, undernäring eller kostsamma operationer. Över 20 års evidensbaserad forskning ligger bakom utvecklingen av IQoro®.
Den träning som behövs: 30 sekunder, 3 gånger dagligen – totalt 1,5 minuter per dag – gör det möjligt att stärka muskulatur samt förbättra och återfå kontrollen över olika funktioner beroende på grundorsak till problemen.
Mer än hälften av Sveriges landsting köper idag produkten och även ett antal privata vårdgivare. Det Hudiksvallsbaserade företaget ser stora möjligheter för en introduktion i Europa och inleder det arbetet med en introduktion i Storbritannien. Kan MYoroface samla patientdata som påvisar att produkten ger kostnadsreduktioner samt att den fungerar i den brittiska sjukvården på samma sätt som i Sverige så har man goda förutsättningar att få en rekommendation från National Institute for Health and Care Excellence (NICE). I förlängningen betyder det att produkten ska användas före andra metoder inom sjukvården i Storbritannien. Företaget representerades av vd Ylvali Gerling. Produkten tillverkas hos Formaplast i Ockelbo. Mer info: http://www.www.myoroface.com

F. Ahlgrens Tekniska Fabrik AB, en bakgrund
Med hjälp av en mortel, en 60 liters ångkittel, hopsparat kapital och en lånesumma på 2.500 kronor inledde Fredrik Ahlgren sin första egna produktion av kemisk-tekniska varor. Året var 1885 när F. Ahlgrens Tekniska Fabrik AB startade sin verksamhet i Gävle, och redan efter ett år kom 14-årige brodern Adolf in i det företag som nu utvecklades snabbt. Vid sekelskiftet var såväl företagets varumärken som familjen Ahlgren välkända namn.
1885: Fredrik Ahlgren startar färghandel, Firma F. Ahlgren. Hans bror Adolf anställs och man tar fram nya produkter med de kemikalier man hade tillgång till.
1895: första fabriken anläggs på Norra Skeppargatan
1900: Adolf Ahlgren startar grosshandel
1907: Adolf övertar ledningen när Fredrik avlider
1909: Läkerol lanseras och man använder mycket marknadsföring, så kallad intygsreklam där dåtidens kändisar rekommenderar Läkerol, bland andra Selma Lagerlöf, ärkebiskop Nathan Söderblom, Fred Astaire, Josephine Baker, Maurice Chevalier, kompositören Franz Lehàr, världskända sångerskan Christina Nilsson, Tysklands president Paul von Hindenburg med flera samt ett stort antal Nobelpristagare.
Tysklands president Paul von Hindenburg: ”Bestätige gern, dass mir die Läkerol-Tabletten bei Erkältungen und leichter Infektionen der Atmungsorgane usw. ausserordentlich gute Dienst geleistet haben.” (Övers: Bekräftar gärna att Läkeroltabletten har gjort mig utomordentligt gott vid förkylning och lättare luftrörskatarr mm). I sanning en extraordinär ”reklampelare”!
1921: fabriken vid Södra Skeppsbron på Brynäs byggs
1932: företaget ombildas till F. Ahlgrens Tekniska Fabrik AB
1933: Bengt Ahlgren, son till Adolf, tillträder som affärsledare och utnämns 1950 till vd
1972: Robert Ahlgren tar över som vd efter sin far Bengt
1975: konkurrenten Pix köps
1985: 100-årsjubileum och samtidigt slutet på familjen Ahlgrens inflytande när företaget säljs til Procordia
Läkerol var tidigt ute med bioreklam, här ett exempel från 1934: https://www.youtube.com/watch?v=IWcZTGg8_eo

Text: Torbjörn Edlund

Stiftelsen ROBERT OCH ANITA AHLGRENS DON

Stiftelsen ROBERT OCH ANITA AHLGRENS DON

Medlem sedan 2018-03-09

Stiftelsen ROBERT OCH ANITA AHLGRENS DONATIONSFOND
för främjande av internationell handel
Grundare av stiftelsen är
 Robert och Anita Ahlgren, ... Läs mer

Vad vill du läsa?

Publicera

Välj ditt språk

Mer läsning

Facebook

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Hjälp

Stäng