Vad är coworking?

Coworking är en typ av arbetsplats där människor från olika företag och bakgrunder, inklusive frilansare, entreprenörer och distansanställda, arbetar tillsammans i samma utrymme. Detta innebär att arbetstagarna har tillgång till kontorsfaciliteter som mötesrum, kaffemaskiner, höghastighetsinternet och skrivare utan att behöva binda sig till en hel kontorslokal.

Fördelar med coworking

Fördelarna med coworking är varierande - från ökade samarbetsmöjligheter med likasinnade personer till bättre fokus tack vare färre distraktioner än vid hemarbete. Många tycker att det är svårt att hålla koncentrationen under hel arbetsdag när man jobbar hemifrån, och då är en coworkingmiljö ett utmärkt alternativ.

Du lär känna nya människor och får hela den sociala biten du missar genom att jobba hemifrån. Bra kollegor är något som de flesta prioriterar högt på sina arbetsplatser, och det har du möjligheten att hitta när du testar coworking. 

En annan fördel är att du kan hitta gott om folk att samarbeta med. Tänk dig att du t ex jobbar som copywriter, och på din arbetsplats hittar du en duktig grafisk designer och en skicklig programmerare! Det gör att du kan få fler arbetsmöjligheter om ni kan samarbeta på en del av era projekt. Alla kunder gillar helhetslösningar, så ju fler typer av service man kan erbjuda i ett och samma paket, desto bättre.

Coworking ger också en effektivare arbetsdag eftersom alla nödvändiga verktyg finns bara några steg bort. Du behöver med andra ord inte investera själv i alla kontorstillbehör du är i behov av. Det eliminerar också kostsamma utgifter som att själv stå för en hyra och el, eftersom dessa i allmänhet täcks av medlemsavgifter.

Vad ska man tänka på vid coworking?

När du väljer plats för coworking finns några saker att tänka på. Läget är viktigt eftersom det påverkar din pendling och hur lätt det är att hitta till kontoret. Kostnaden är en annan faktor, eftersom olika medlemspaket erbjuder olika nivåer av tillgång och bekvämligheter. Det är också värt att tänka på coworkingutrymmets storlek - vissa kan vara för stora och bullriga eller för små med ett begränsat utbud av faciliteter.

Förhoppningsvis har den här artikeln gett dig en förståelse för vad coworking är och hur det fungerar i praktiken. Som du kan se finns det många fördelar med att använda coworkingutrymmen, men se till att du väger alla alternativ innan du binder dig till ett visst utrymme. Med dessa tips i åtanke, varför inte prova ett coworking redan i dag?