Sällan har jag besökt en boxningsklubb som har sådan atmosfär som Falken. Tommy Antman är BK Falkens ”grand old man”. Han har varit tränare sedan mitten av 60-talet (!) och blev medlem i klubben redan 1956, då medlemsavgiften var 8 kronor.
- På den tiden höll vi till i Norra gymnastikhuset, den här lokalen har vi haft sedan 1973, berättar Tommy. Boxningsfamiljen Antman är unik på så sätt att Tommy har tre söner som allihop har tagit guld på senior-SM. Sören Antman var tyvärr inte tillgänglig för en intervju denna kväll. Han är en lågmäld man som har vigt sitt liv åt boxningen.
Tommy, du har lagt ned all din lediga tid på boxningen i så många år. Hur orkar du?
- Kärleken till sporten. Det blir en livsstil.
Hur har Falken hävdat sig nationellt genom åren?
- Stockholmsklubbarna har ju dominerat, men de senaste 20-30 åren har vi hävdat oss väldigt bra. Fyra gånger har vi blivit bästa klubb på SM.
Du börjar bli till åren nu och måste rimligtvis trappa ned så småningom. Finns det tränare som kan ta över?
- Jadå. Lasse [Lindström] är jätteduktig. Styrkan med honom är hans bondförstånd. Sedan har vi Leffe (Rosenberg), Anders (Hedlund) och flera duktiga ungdomstränare
Hur ser återväxten ut bland de aktiva?
- Jag är positiv. Det kommer gå bra i år. Nio falkenboxare deltog på KP Cup i Uppsala nu i helgen och vi hade åtta boxare med på den senaste sverigerankingen i tidningen Boxning.
- På junior-SM i februari kommer fyra boxare från Falken att delta, säger Tommy.

Leif Rosenberg är en riktig eldsjäl som har varit aktiv i klubben i 40 år. Han sitter i styrelsen och är tränare. Karln är 69 år men ser inte ut att vara en dag över 50. Jag frågar honom vad det är som gör att han offrat sin fritid på boxningen i så många år.
- Det är så himla kul att jobba med ungdomar. Man får så mycket tillbaka. Nu har kvällens träning dragit igång under ledning av Lars Lindström. Det smattrar på sandsäckarna medan jag pratar med Leo Vainonen, som för den breda allmänheten mest förknippas med Anders ”Lillen” Eklund, som han tränade på 80-talet. Med ”Lillen” fick han uppleva fyra stycken EM-matcher som fick närmast ofattbar uppmärksamhet i media. Leos egen karriär som boxare var också imponerande, han är de facto en av Sveriges mest meriterade amatörboxare genom tiderna. Med några korta avbrott har Leo Vainonen varit klubbens ordförande i 18 år och jag frågar honom om hans syn på boxning.
- Man trodde man hade kondis för att man spelade fotboll, säger Leo och skrattar. Jag har aldrig varit så slut efter att jag hade gått min första boxningsmatch. Jag boxades under vinterhalvåret men fortsatte spela fotboll på somrarna tills jag vann junior-SM första gången. Då tog boxningen över helt. Jag var fångad till kropp och själ (skratt).
Vad var det med boxning som tilltalade dig?
- Det är en individuell sport. När man spelar fotboll kan man passa bollen till en medspelare om man är trött. I boxning måste man lita till sig själv. Det är den ärligaste sport som finns. Sedan var vi ett härligt kamratgäng under min aktiva tid på 70-talet. Den fina gemenskapen vi hade betydde mycket.
Har boxning en social funktion? Hjälper den ungdomar på glid?
- Absolut. Boxning får rätsida på många strulputtar. Jag var själv lite bråkig när jag var ung, men när jag började boxas skärpte jag mig. Man växer som människa.
Har Falken fått hjälp av kommunen?
- Jodå, vi har fått en tävlingsring, det var Lasse Sandberg på Kultur & Fritid som fixade det. Jag tror de ser ett värde i det ungdomsarbete vi gör.

Du är internationell domare också?
- Ja, jag har varit domare sedan 1989 och dömt massa internationella turneringar och ungdoms-VM.
Hur många matcher dömer du på ett år?
- Tja, cirka 200 skulle jag tippa. Oj, det var inte dåligt.
Är det bra betalt?
- Nähä du, jag tror faktiskt domare i korpfotboll tjänar mer än vi!

Jag hävdar alltså att Leo Vainonen är en av Sveriges absolut främsta amatörboxare genom tiderna. Låt oss ta en titt på hans meriter: Sexfaldig svensk mästare Två gånger nordisk mästare Tjugo landskamper, 18 segrar Boxade två OS och två EM Och då ska man komma ihåg att Leo började med boxning först vid 18 års ålder, vilket gör hans prestationer än mer remarkabla.
När frågan gick till både Leo och Tommy om de främsta boxarna i Falkens historia höll Leo klädsamt med om att han nog var en av dem, sedan framhäll de även Tommys mellanson Sören och sist men definitivt inte minst Anders "Lillen" Eklund.

Falkens duktiga tjejer tog två medaljer vid ungdoms-EM i Bulgarien nyligen. Guldmedaljösen Love Holgersson var tyvärr inte i lokalen denna kväll, men vi fick en kort intervju med Matilda Nerén, som erövrade ett silver i 57 kg. Hon är bara 16 år och ett stort ämne. Hon sparrar t.o.m. mot grabbar på klubben. Matilda dryper av svett efter att ha gått loss på sandsäcken. Jag frågar varför hon fastnade för boxning.
- Det är bra träning samtidigt som det är roligt. Man utvecklas och blir starkare, både fysiskt och psykiskt.
Hur länge har du boxats?
- Ett år. Jag höll på med thaiboxning tidigare. Min tränare tyckte att jag behövde förbättra min boxning så han skickade mig till Falken och när jag fick Tommy Antman som tränare ledde till det andra.
Vad är det som gör Tommy till en bra tränare?
- Han tar sig tid, ser individuella kunskaper och ställer krav. Tommy är bäst!
Vad väntar härnäst?
- Först så är det junior-SM i februari och sen hoppas jag på senior-SM. Mitt stora mål är junior-EM.

Vi önskar Matilda och alla andra på Falken lycka till i minst 80 år till.

Text: Christer Berge
Foto: Joe Formgren


Fotnot med bild: BK Falkens Jubileumsskrift är ett praktverk där hela klubbens 80-åriga historia berättas, rikligt illustrerad med foton. Författaren Nils Frölander har gjort ett hästarbete, beställ den nu medan det fortfarande finns ex kvar, kostar endast 100 kr plus porto. För mer info: 026–51 34 82