Med en panoramautsikt över orörd skärgårdsmiljö smyckat med ett otroligt rikt fågelliv och djurliv erbjuder verksamheten en unik kombination av kustatmosfär och en vällagad meny med fisk, skaldjur, kött, vilt och flera vegetariska alternativ. I slaggstensbyggnaden där restaurangen och konferens- samt festlokalerna är inhysta lagrades från 1870-talet till början av 1900-talet både stångjärn och säd.

Historiska vingslag kombineras med lite nya friska vindar då Yngve nu håller på och skolar in en ny generation för att fortsätta driva och utveckla den välbesökta havskrogen. Det är Johan Björklund som är restaurangansvarig och köksmästare Leif Klövstedt.
– Jag var faktiskt med och "byggde" restaurangen redan från start, berättar Johan. Jag jobbade alla somrar från 1998 till 2005 innan jag flyttade till Furuviks Brygga 2006. Därför är det nu fantastiskt att få den här möjligheten att få fortsätta att driva och utveckla den här fina verksamheten. En underbar miljö tillsammans med fantastisk mat och en riktigt skön atmosfär med trevliga gäster från både när och fjärran gör att det här är en dröm som går i uppfyllelse. 

Yngve började redan 1996 att undersöka om det var möjligt att använda magasinsbyggnaden för att skapa ett turistiskt besöksmål och en restaurang utöver det vanliga.
– Efter många turer och en hel del möda och besvär så kunde vi öppna restaurangen i juni 1998. Affärsidén har hela tiden varit att erbjuda våra gäster en gastronomiskt upplevelse med vällagad mat av hög kvalitet i en fantastisk miljö här vid havet. Med åren har verksamheten och hela besöksmålet växt då vi idag har flera aktörer och aktiviteter och kan erbjuda både promenad- och cykelvägar genom den här fina naturen kantad av historiska lämningar.

Så här mot slutet av året är julbordet i fokus och Axmar Bryggas är vida känt för att vara något utöver det vanliga.
– Det är traditionell stil med alla klassiska rätter men även andra, i julbordssammanhang, mer exotiska specialiteter och naturligtvis ett stort fokus på våra fiskrätter, berättar köksmästare Leif Klövstedt. Han inledde sin karriär i kallskänken 2006 på Axmar Brygga och arbetade under sin studietid i Grythyttan till 2009 med allt mer ansvarsfyllda uppgifter i köket innan han 2010 tog över köket på Furuviks Brygga.
– Just nu letar jag efter flera viltinslag till det kallskurna bordet. En nyhet och en riktig läckerhet på det varma bordet blir våra vildsvinsspjäll. Dessutom har vi två nya smaker på sillbordet i form av apelsin och stjärnanis samt fläder och citron.

Hela besöksmålet Axmarbruk utvecklas hela tiden och arbetet med att utveckla och försköna Axmar bruk fortsätter kontinuerligt. Föreningen Hyttan arbetar oförtrutet vidare med att utveckla bygden i samverkan med kommunen, myndigheter samt föreningar och företagen i bygden.
– De gör ett fantastiskt arbete med att skapa gångvägar, sprida information om området och anordnar bruksdagar och håller flera olika olika event under sommaren, berättar Yngve som idag har en kombinerad roll som mentor men även arbetar praktiskt med fastigheten och framtidsvisionen.
– Vi har idag öppet från april till december med högsäsong kring sommar och jul men vi arbetar för att utveckla övrig tid med konferenser och andra aktiviteter och därmed kunna ha besökare under hela året. Visionen är att tillsammans med andra aktörer i Axmar bruk skapa en året runt-anläggning med anpassade aktiviteter för årstid och miljö. Vi kommer själva att satsa på att utveckla båthamnen samt ytterligare ställplatser för husbilar. Dessutom tittar vi på förutsättningarna för att bygga en helt ny konferensanläggning som även skulle kunna innehålla en butik och funktionella serviceutrymmen av hög klass.

Det verkar med andra ord som att den nu 20-åriga restauranghistorien har flera spännande kapitel framför sig. Finns det då inte något vi inte känner till om Axmar Brygga?
– Det tar bara 30 minuter från Gävle när man är uppe på E4:an och många känner inte till att det finns bed & breakfast här, säger Yngve. Samt att vi redan idag kan ha konferenser med övernattning för upp till 16 personer.
– Det ligger ett ”undervattensmuséum” med flera vrak och sänkta pråmar precis utanför bryggan, berättar Leif. Dessutom kommer vi att jobba ännu mer med lokala råvaror i framtiden som vi kommer att grilla över levande eld!
- Att vi skall försöka få Yngve att servera glögg till så många julbordsgäster som möjligt i år, hälsar Johan.

Vi må gå mot den kallare årstiden men entusiasmen i den gamla anrika slaggstensbyggnaden är minst lika varm och god som den hemtrevligt knastrande brasan i restaurangens stora öppna spis.

Fakta:
Namn: Yngve Persson
Titel: Mentor
Ålder: 63 år

Namn: Johan Björklund
Titel: Restaurangansvarig
Ålder: 43 år

Namn: Leif Klövstedt               
Titel: Köksmästare
Ålder: 34 år

För er information se:
http://www.axmarbrygga.se
https://www.axmarbruk.se