Samarbetet rivstartar med ett antal föreläsningar och en hockeymatch som spelas den 3 oktober för en helt nikotinfri generation.

Till föreläsningarna och matchen mellan Brynäs IF och Rögle BK har kommunen bjudit in över 600 elever från högstadieskolor runt om i Gävle. Föreläsningen ger eleverna insikt i allt det som tobaksindustrin vill hålla dolt både när det gäller nikotinets alla hälsorisker, och hur nya nikotinprodukter framställs med livsfarligt barnarbete och förödande konsekvenser för både miljö och klimat.

9 av 10 ungdomar uppger grupptryck som den främsta anledningen till att testa olika nikotinprodukter. Därför är det extra viktigt att både skola, fritids- och idrottsmiljöer förblir helt nikotinfria. Tillsammans kan vi med ökad kunskap och goda förebilder vända på den negativa utveckling som pågår, med allt fler nikotinbrukande ungdomar.

– Trots att den här utvecklingen har pågått under ett antal år nu så ser vi fortfarande stora brister både i kunskap och lagstiftning som syftar till att skydda barn och unga. Därför är det extra viktigt att föreningar som Brynäs IF engagerar sig för kommunens alla barn och hjälper oss att sprida livsviktig kunskap, säger Helen Stjerna, generalsekreterare A Non Smoking Generation.

Brynäs IF och deras verksamhet En bra start arbetar aktivt med goda förebilder och värderingsfrågor i tidig ålder. I deras relationer och närvaro på skolorna i kommunen har de också sett den negativa utvecklingen med en accelererad ökning av nya nikotinprodukter bland skolelever.

– Vi vill använda kraften och tyngden i vårt varumärke och verksamhet att ta vårt ansvar - kan vi kraftsamla fler aktörer som går samlade kan vi få till attitydförändringar. Det är där det börjar, för vi vet alla vad accelererande konsekvenser kan leda till, det är viktigt att i tidiga åldrar främja goda beteenden, säger Jakob Westerlund, kommersiell chef, Brynäs IF. 

Även Gävle kommun anser att samarbetet är viktigt och värdefullt:
– Vi ser detta som ett lysande exempel på hur det förebyggande arbetet kan nå ut till fler ungdomar när vi gör saker tillsammans. Att detta också kombineras med att fler barn och unga ges möjligheten till roliga aktiviteter på fritiden är ju verkligen en bonus, säger Camilla Vallgren, enhetschef, Förebyggandeenheten i Gävle.

För mer information om samarbetet, kontakta:
Helen Stjerna, generalsekreterare A Non Smoking Generation: helen@nonsmoking.se, +46 (0)73-339 36 44
Jakob Westerlund, Kommersiell & Hållbarhetschef Brynäs IF: Jakob.westerlund@brynas.se, +46 (0)76-813 00 01
Rasmus Axman, projektansvarig Gävle Kommun: rasmus.axman@gavle.se, +46 (0)79-072 95 54