Vem är Claes Pira?
– Det är väl egentligen något som omgivningen kan svara bättre på. Många känner mig kanske inte bara som företagare utan även som en stor bil- och mc-fantast. Men jag hoppas att jag som yrkesman är känd som i alla fall någorlunda kreativ, trevlig och kompetent företagare.

Vad gör du på din lediga tid?
– På min lediga tid är det familjen, motorcykeln och hobbybilarna som det mesta kretsar. I övrigt så reser jag gärna, företrädesvis med bil eller motorcykel runt om i USA, men de senaste två åren har det på grund av coronan blivit mest inom Sverige, då uppskattar jag kurviga vägar med bra asfalt för motorcykelåkning. Tidiga morgonturer på Harleyn, eller några dagars åkning på småvägar runt om i landet, då kopplar jag verkligen av.

Vad består dina arbetsuppgifter på Pirab av?
– Jag brukar säga att jag är både springpojke och styrelseordförande på firman. Kundkontakter, planering och andra ordinära småföretagarsysslor. Men jag brukar få konstatera att hur mycket man än planerar så får man ofta improvisera och raskt ändra planer när förutsättningarna förändras av olika anledningar, men det är också en del av tjusningen. När det kör ihop sej så hoppar jag mer än gärna in bakom ratten eller spakarna på någon maskin eller någon av lastbilarna.

Beskriv din karriär i korthet?
– Jag är född och uppvuxen i Gävle. Efter gymnasiet så skulle jag jobba några veckor på en trädgårdsfirma men råkade bli kvar där i över fem år. Där i mellan gjorde jag lumpen på I 14, Efter detta så blev det Korsnäs fastighetsavdelning som sedan Pirab knoppades av ifrån 2001.

Händer det något nytt inom er bransch eller inom era tjänster?
– De senast tillkomna verksamheterna är stängsel, grindar och lekplatser. Det är något som kommit mer och mer de senaste åren. Vi vill kunna erbjuda våra kunder alla tjänster i deras utemiljö. Därutöver har det blivit många olika typer av arbeten med gravar och gravstenar det senaste åren.

Vad har varit det bästa under de här 20 åren?
– Det bästa är alla möten med människor. Både kunder, personal och leverantörer är otroligt berikande. Jag har dessutom ett fantastiskt utvecklande och varierande arbete där ingen dag är den andra lik.

Vad är målsättningen med verksamheten?
– Målsättningen är att våra kunder skall känna att hos oss kan dom få kompetent hjälp med allra mesta i sin utemiljö, och där är vi riktigt långt framme idag. Men det finns fortfarande saker vi kan bli bättre på. Framför allt organisatoriskt och administrativt. Under högsäsong kan förfrågningar om uppdrag bli liggande lite väl länge då det stundtals kan vara svårt att hinna med allt. Vi sätter en stor ära i att när våra kunder hör av sig skall de få prata med rätt person direkt. Inte bli hängande i telefonkö eller få en massa val med knapptryckningar hit och dit till exempel.

Vad är du mest stolt över?
– En kul grej som vi gjorde var en riktig rullande kopia av "Rondellvalpen”. Den där rosa volvojeepen, som står som staty vid infarten vid Högskolan från E16. Den får jag än idag många positiva kommentarer om. I övrigt så får man väl känna sig ganska nöjd med företaget som helhet. Privat så är jag så klart mest stolt över mina fantastiska och duktiga döttrar.

Vad har du för synpunkter om näringslivsklimatet i regionen?
– Jag tycker att Gävle är en bra stad att driva företag i. Klart att det finns en del saker som kan bli bättre men ibland tycker jag att det gnälls lite väl mycket i onödan. Gävle är min stad, både privat och som företagare och jag tycker verkligen om den här stan. Jag åker mycket bil i Gävle på dagarna och hoppas ju att det snart får vara slut på ogenomtänkta avstängningar som begränsar och krånglar till framkomligheten och saboterar förutsättningarna för centrumhandeln. En levande stadskärna måste ha en smart och funktionell biltrafik och utvecklingen går ju fort mot en elektrifiering av alla bilar så utsläppsproblemen i stan är snart historia.

Är det några människor som betytt särskilt mycket för dig och ditt företags utveckling?
– Först och främst mina härliga medarbetare, ett fantastiskt gäng som kompletterar varandra på så många härliga sätt och gör våra arbetsdagar till ett gemensamt och roligt äventyr varje dag. Eftersom mitt företag är avknoppat från Billerudkorsnäs så känner jag naturligtvis en stor tacksamhet gentemot det företaget och många av de tidigare befattningshavarna där. De gav ju mig och min personal sådana fantastiska möjligheter. Torbjörn Larsson och Per Lindberg är ju de namn som först dyker upp men det finns fler. Sedan var ju min svåger, Magnus Formgren, från början en fantastisk mentor och inspiratör såväl som företagare som på det privata planet.

Vad är dina framtidsplaner?
I det längre perspektivet så måste jag väl inse att man inte blir yngre. Jag har arbetat sedan jag var sjutton år så mycket av den långsiktiga planeringen handlar om att kunna ta det lite lugnare framöver. Att se till att företaget en dag kan fungera utan mig.

Vad vet vi inte om Claes Pira?
– Att han har figurerat i en reklamfilm för Göteborgskex. Jag blev påhoppad på Golden Hits i Stockholm av ett castingföretag. Det var en rolig upplevelse. Jag har förutom bil och mc intressena tidigare ägnat mej åt både fallskärmshoppning och dykning. Sedan samlar och smakar jag på en del maltwhisky, det är ju kul och trevligt på ett annat sätt. Till skillnad från övriga familjen så är jag närmast helt omusikalisk och dansar hellre än bra, ha ha!


Namn: Claes Pira.
Yrke: Företagare inom mark, park och trädgård.
Ålder: 58 år.
Bor: Vid södertull i Gävle.
Familj: Hustrun Åsa som också jobbar i företaget. Döttrarna Linnea 30 och Jenny 28 som båda är utflugna till Uppsala och Göteborg. Kvar i huset finns dock katten Doris och ibland även Linneas schäfer Odin.

För mer information se https://pirab.nu