Studien visar att UF-företagande har en positiv effekt på det lokala näringslivsklimatet oavsett geografiskt läge och kommunförutsättningar. Detta beror på att före detta UF-företagare oftare startar företag. De väljer vanligtvis aktiebolag som bolagsform, vilka i regel har högre omsättning och fler anställda. Det är två faktorer som är viktiga för den lokala tillväxten.

Bland samtliga tre studerade åldersgrupper är andelen företagare högre bland före detta UF-företagare. Förutom detta får de högre snittlön, färre arbetslöshetsdagar och blir oftare chefer. Studien visar även att före detta UF-företagare är mer benägna att driva företag vid sidan om en fast anställning, ett så kallat kombinatörskap. Det är ofta första steget till att driva ett företag på heltid.

I region Gävleborg har man länge arbetat framgångsrikt med UF-företagande och är glad över att kunna visa på tydliga effekter av UF-företagande.

- Det visar att regionens satsningar på UF-företagande har lyckats men vi kan arbeta tillsammans än mer för att bli bättre både på UF-företagande men också på att fånga upp de som drivit UF-företag efter gymnasietiden, säger Hanna Engström Löwenborg, regionchef, Ung Företagsamhet Gävleborg.