Chalmers har levererat detta föreställningsnummer som de kallar "Framtidens elsystem – med och utan ny kärnkraft" och de påstår att ett hundraprocentigt förnybart elsystem är svaret på allt. Jo, ni hörde rätt, vi ska helt enkelt kasta kärnkraften på sophögen och lita på att vinden alltid blåser när vi behöver el. Vad kan gå fel?

Rapporten hävdar att kärnkraft är dyrt och farligt, men vad vet de egentligen? Vad är väl några kärnkraftsolyckor och en och annan radioaktiv avfallshantering i jämförelse med den romantiska drömmen om vindkraftens kyskhet? Kärnkraften har varit med oss i decennier och gett oss stabilitet och tillförlitlighet, och nu vill några Chalmers-forskare att vi ska ge upp allt detta för lite sol och vind. Det är som att byta ut en pålitlig gammal Volvo mot en skateboard och hoppas på det bästa.

Men vänta, det blir bättre. Rapporten säger att vi inte ens behöver oroa oss för leveranssäkerheten. Nej, låt oss bara lita på att våra grannar kommer att leverera el när vi behöver det. Om vi skulle hamna i en knivig situation och behöver el från andra länder, vad händer då när alla runt omkring oss också förlitar sig på de vindpinade kraftverken? Det verkar som att Chalmers har missat den lilla detaljen.

Och vad sägs om kostnaderna? Rapporten påstår att förnybar energi är billigare, men vad de inte säger är att dessa priser kan vara lika flyktiga som en sommarromans. När det blåser mycket kan priserna sjunka dramatiskt, men när vinden är svag kan de skjuta i höjden. Det är som att spela rysk roulette med våra elräkningar.

Svenskt Näringsliv och Energimyndigheten håller med om att kärnkraften är vår bästa vän. De säger att den behövs för att säkerställa en pålitlig elförsörjning och för att hålla kostnaderna nere. Men vad vet de egentligen? Låt oss bara blunda för deras expertis och lyssna på några Chalmers-forskare istället. Vad kan gå fel?

Och så har vi det där med svängmassa och rotationsenergi. Jag vet att det låter komplicerat, men låt mig försöka förklara. Det handlar om att ha tillräckligt med "tyngd" i elsystemet för att hantera plötsliga förändringar. Kärnkraften har den tyngden, medan vindkraften är som en fjäder i jämförelse. Att byta ut kärnkraften mot vindkraft är som att byta ut en björn mot en ekorre i en kamp om överlevnad. Gissa vem som vinner.

Så, mina vänner, låt oss inte luras av den här cirkusen från Chalmers. Kärnkraften är vår räddare i nöden, vår pålitliga partner i en ostadig värld. Låt oss inte slänga bort den för några vindmöllor och solpaneler. För när det kommer till att hålla ljuset på i våra hem och samhällen, finns det bara en verklig superstjärna – och det är kärnkraften.

Leif J. Hamilton

PS. Den fantasifulla fladdriga rapporten från Chalmers
https://www.chalmers.se/aktuellt/nyheter/framtidens-elsystem-med-och-utan-ny-karnkraft/