Älvkarleby har under många år varit präglat av Stora Enso, som fortfarande är den största privata arbetsgivaren med ca 350 anställda. Men det finns också lite av Gnosjöanda bland de mindre företagen. Vi tog pulsen på några av dem.

Mikael Eriksson startade Process & Vent för ett par år sedan. Det var många som lyckönskade och uppmuntrade vid starten, vilket också är ett bra tecken på bra företagarklimat! Mikael har flera lokala uppdrag och ett bra samarbete med Älvkarlebyhus. Han besöker ofta företagarträffarna, som han tycker är ett bra sätt att knyta kontakter med andra företagare i kommunen. Erfarenhetsutbyte är viktigt även mellan olika branscher!
Mikael hoppas att företagarträffarna kan utvecklas så att det blir än mer samarbete mellan företagarna.

Larsa Lindegren startade Larsas Sport för 30 år sedan. Egentligen skulle det bli en bilverkstad, ritningarna var klara, men så dök möjligheten att bli sporthandlare upp. Vid starten på 70-talet följde många av kunderna med från jobbet på bilverkstaden. En del ville att Larsa skulle fortsätta att laga bilen, och så blev det till en början. Men det var länge sedan han lade skiftnyckeln på hyllan för gott!
Larsas Sport är ett familjeföretag som klarar sig bra trots hård konkurrens främst från växande köpcentra i Gävle. Lars tycker han har en bra lokal kundkrets och ser möjligheter att konkurrera även prismässigt tack vare att han är med i en större inköpsorganisation. När det gäller servicen är det väl alltid bäst med lokalkännedom!
Lars har också sett hur förståelsen för företagandet förbättrats genom åren. Han tycker att det blivit betydligt bättre kontakter med kommunen som också visar sig mycket mer. Det ordnas en hel del aktiviteter och frukostmötena uppskattas!
Lars är inne på att utveckla företagarmötena så att man tar mer konkret tag i de frågor som dyker upp. Han betonar också vikten av ”bollplank” för att kunna ventilera möjligheter och problem. Lars tycker också att både Jan Bendrik och Karin Vybiral gör ett fantastiskt jobb på att underlätta kontakter med kommun och myndigheter.

Helena och Magnus Thörnesjö flyttade från Norrköping till Älvkarleby förra året. De hade letat efter en handelsträdgård som var till salu. Helena var klar med sin utbildning och de åkte ”land och rike runt”. Men de fastnade för både kommunens möjligheter och företaget Älvkarleby Handelsträdgård men också för naturen. Thörnesjös hade ingen tidigare koppling till regionen men uppskattar sammanhållningen i byn. De känner att de gjort ett bra val, det mesta är övervägande positivt. De har också många turister som kunder, både svenska och utländska.
Det är oftast Magnus som besöker frukostmötena i Skutskär och de tycker att det är bra tillfällen att få kontakter. Bra information blir det också, som senast när skatte- och bankfrågor var på tapeten.
Helena tycker att marknader är bra, sommarens Älvkarlebymarknad fick byn att leva upp. Mer av sådant, önskar makarna Thörnesjö.

Anita Hansson startade för sex år sedan företaget Kvinnolin Design i Gårdskär. Anita designar och syr linnekläder. När hon startade fick hon höra att det ”inte skulle kunna gå”. Förutsättningarna var heller inte de bästa eftersom Anita varit sjuk i ett par år. Men hon fick bra hjälp med råd och dåd av bland andra Kenneth Holmström, Nyföretagarcentrum Norduppland, när hon startade. Idag får hon många uppmuntrande ord för att hon lyckades med sitt företag, ”tufft” tycker man!
Anita uppskattar de informationsträffar som kommunen anordnar. I dagarna färdigställer hon sin nybyggda ateljé och hon tycker det är lätt att komma i kontakt med tjänstemännen och att servicen varit bra.

Svenskt Näringslivs regionchef Inga-Kari Fryklund är inte förvånad över utvecklingen i Älvkarleby kommun.
- Jan Bendrik och Karin Vybiral på Turism- & Näringslivskontoret har jobbat hårt med att utveckla mötesplatser och man har involverat och engagerat många inom kommunen, säger Inga-Kari.

Vi kan alltså konstatera att företagarklimatet i Älvkarleby kommun utvecklas positivt. Det ger bra förutsättningar för framtiden!