Julbord

Forsbacka erbjuder julbord – och firar 100 år

22/10 kl. 10:59

Forsbacka Wärdshus är en restaurang och ett hotell i Forsbacka med anor från 1700-talet. Det var ursprungligen en tjänstemannamäss för Forsbacka Jernbruket och har ett verifierat utskänkningstillstånd från 1782. Forsbacka Wärdshus byggdes ut 1919 då restaurang och övernattningsrum anlades i de tidigare flyglarna. Värdshuset drevs i Forsbacka Jernverks regi till 1967 då man anställde en krögare som öppnade även för allmänheten. 1984 sålde bruket Wärdshuset till familjen Palmborg och idag är det sonen Johan som driver verksamheten.

 • Dessertjulbord
 • Forsbacka Wärdshus 2019
 • Johan Palmborg
 • Johan Palmborg
 • Forsbacka Wärdshus ca 1940-talet
 • Forsbacka Wärdshus
 • Arbetarbostäderna som byggdes om och på till värdshus
 • Arbetarbostäderna som byggdes om och på till värdshus
 • Stora matsalen ca 1920-talet
 • Forsbacka värdshus, rökhallen 1 trappa. Foto: Carl Larsson, 1920-talets början
 • Forsbacka värdshus, rökhallen 1 trappa. Foto: Carl Larsson, 1920-talets början.
 • Friherre Johan Magnus af Nordin
 • af Nordins hustru Beata Charlotta Rosenborg
 • Porträtt på Forsbacka Wärdshus, disponent Arvid Sjögren1859-1956

I år kan man fira de 100 åren med ett traditionellt julbord som dukas upp för sittningar både dag- och kvällstid till och med 22 december.
- 1978 år sedan serverade vi vårt första julbord på Wärdshuset och med den långa erfarenheten har vi lärt oss hur våra gäster förväntar sig ett ”Gästrikt” julbord, säger Johan Palmborg. Vår målsättning är att erbjuda en upplevelse utöver det vanliga.
I den magnifika matsalen kan man njuta av bland annat husets egna sillinläggningar, strömming, julskinka och Janssons frestelse med mera för att sedan avsluta i det gemytliga "kafferummet" med en stämningsfull brasa i den öppna spisen.
100-årsjubileum
– Forsbacka Wärdshus är en av de äldsta restaurangerna i Sverige och definitivt den äldsta i Gästrikland, säger Johan Palmborg. Och det känns stort att få jobba i den traditionen.
Ett värdshus anlades vid brukets grindstuga och utskänkningstillstånd beviljades 1782. Brukets dåvarande ägare, Friherre Johan Magnus af Nordin, upprättade ett avtal med sin vän landshövding Fredrik Adolf Ulrik Cronstedt och Kronobränneriet i Strömsbro, vilket af Nordin också ägde. Flyglarna uppfördes i mitten på 1800-talet. De användes som tjänstemannabostäder och bryggeri. Huvudbyggnaden, från början tjänstemannamäss, iordningsställdes 1919 efter ritningar av arkitekten Cyrillus Johansson. Värdshuset var ursprungligen arbetarbostäder som byggdes om och till 1919 och fick sitt nuvarande utseende. Det välvda taket i stora matsalen är bara det värt ett besök för sin rika utsmyckning. Målningarna är utförda av Carl Zellman och Fabian Månsson. Manne Östlund, som utfört målningar i gamla kommunhuset i Valbo, har också nämnts som en av konstnärerna.
Cyrillus Johansson var på sin tid en känd arkitekt, född 1884 i Gävle och dog 1959 på Lidingö.
Wärdshuset ligger vackert i utkanten av den engelska herrgårdsparken.
- Vi erbjuder både välrenommerad restaurang och hotellrum i mysig 1700-tals herrgårdsmiljö, säger Johan Palmborg. Den lilla konferensen finner sin fördel hos oss då man inte behöver komma i kläm med andra eller störas av ett hektiskt stadsliv.
Festvåningen erbjuder alternativ för så väl 50-årsfesten som det stora eller lilla släktfesten eller bröllopet.
För den som gillar whisky kan nämnas att Wärdshuset ordnar både provningar och whiskyhelger.
- Vi har paket med boende, mat och besök på Mackmyra Whisky, säger Johan Palmborg. Man kan också komma för att njuta av över 250 sorters whisky i vårt sortiment.
På Forsbacka är man också stolta och glada över att ha varit en del av Astrid Lindgrens ”värld”. Balscenerna i filmen "Är du inte klok Madicken", där Alva fick dansa med sotaren. Madicken blev arg och Elisabeth bara skulle äta köttbullar. Allt inspelat på Forsbacka Wärdshus.
Ingmar Bergmans tv-serie ”Den goda viljan” handlade om Bergmans far Erik Bergman, präst i Forsbacka 1913–18. Inspelningen gjordes dock inte i Forsbacka – som i manuset heter Forsboda. I ”Nattvardsgästerna” använde Bergman Forsbacka kyrkas predikstol.

Johan Palmborg

Johan Palmborg

Forsbacka Wärdshus AB

Från Gävle, Gästrikland

Medlem sedan 2014-10-01

Välkommen till Forsbacka Wärdshus – Gästriklands smultronställe!
Wärdshuset har anor från 1782 och ligger vackert inbäddat i utkanten av den eng... Läs mer

Vad vill du läsa?

Publicera

Välj ditt språk

Mer läsning

Facebook

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Hjälp

Stäng