Framsteget - Sandvikens IF tar samhällsansvar

17/3, 2017 kl. 10:28

Idrott och särskilt fotboll attraherar många människor, både unga och gamla. Men idrotten kan också vara en faktor för att ge fler möjligheter till en gemenskap som många saknar i dagens samhälle. Trots att vi lever i ett välfärdssamhälle kommer fler än 10 procent av svenska ungdomar att hamna utanför samhället i vuxen ålder, vilket innebär både personligt lidande och stora samhällskostnader. Eftersom det är många ungdomar som söker sig till Sandvikens IF har man erfarenhet av att skapa gemenskap för alla ungdomar, erfarenheter som man använder sig av i projektet Framsteget för att hjälpa alla ungdomar till ett bra liv.

  • Ida Lindahl, informationschef Sandviken Energi AB
  • Anders Eriksson och Krister Parling på kansliet som ligger vid Köpmangatan, centralt i Sandviken

Sandvikens IF, SIF, har i snart hundra år förenat den idrottsliga verksamheten med socialt ansvar.
– Framsteget är vårt sätt att bidra till ett bättre samhälle, där fler slipper hamna i utanförskap, säger Anders Eriksson, klubbchef i SIF. Vi erbjuder flera olika aktiviteter för människor i olika åldrar och som kommit hit från hela världen.
• Boll och lek för barn på fritids
• Sportfritids efter skolan för att erbjuda en meningsfull fritid
• Sommarlovsfotboll
• Bolltrollarna för människor med funktionshinder
• SIF International gör det lättare för nyinflyttade att komma in i samhället och gemenskapen
• Nattfotboll syftar till att integrera ungdomar samt förebygga kriminalitet, droger, skadegörelse mm
• Hälsan erbjuder deltagarna fysisk träning för de som försöker komma igen efter lång sjukdom eller arbetslöshet
– Vi söker efter fler partners som delar våra värderingar och som tror på att
aktiviteter i en idrottsförening skapar gemenskap och nyttiga relationer, säger Krister Parling, marknadsansvarig på SIF. Vi behöver hjälp både fysiskt och ekonomiskt så att vi kan erbjuda våra deltagare kostnadsfria aktiviteter, mellanmål, kläder och skor mm.
Det behövs inte minst fler kvalificerade ledare för att Framsteget ska ge önskat resultat!
– Det är vår förhoppning att fler av företagarna i Gästrikland som delar våra värderingar också ska ställa upp för för Sandvikens IF och Framsteget, säger Anders Eriksson. Fotboll är vår kärnverksamhet och därför naturlig för oss att bedriva för Framstegets deltagare, den är för de flesta också lättillgänglig och kan var en väg från utanförskap.
Men SIF och Framsteget erbjuder även många andra idrotter i samarbete med ett flertal olika föreningar för att skapa en valmöjlighet att prova på olika idrotter.
- Förhoppningsvis kan det väcka intresse för det unika föreningsliv vi har i Sverige, säger Krister Parling.
Frida Nordstrand är stolt Ambassadör för Framsteget: - Jag blev enormt imponerad och berörd när jag fick en inblick i Sandvikens IF´s arbete för ett bättre samhälle. Det gör mig stolt att min förening och hemstad gör så mycket för att integrera vuxna som barn, för att hjälpa nyanlända eller människor som har eller kan hamna i utanförskap.
Sandvikens Energi är ett av företagen som har engagerat sig för Framsteget.
Ida Lindahl, informationschef på Sandviken Energi, förklarar tankarna kring företagets delvis nya inriktning när det gäller sponsring och samarbeten:
– Som en del av Sandviken sedan mer än 100 år bidrar vi till att bygga infrastrukturen i kommunen. Ord som fjärrvärme, avlopp, vatten är vår vardag. Liksom förstås ordet energi. I Framsteget hittar vi en helt annan typ av energi än den som mäts i kilowattimmar. Här pratar vi om den energi som vandrar från människa till människa.
Ida Lindahl betonar att ett mål med sponsring och samarbeten är att bidra till att Sandviken ska vara konkurrenskraftigt och att samhället ska bli bättre och tryggare. I Framstegets verksamhet ser Sandviken Energi en kraft som motverkar utanförskap – och därmed gynnar hela samhället.

Mer info om Framsteget: http://www.framsteget.org

Anders Eriksson

Anders Eriksson

Sandvikens IF

Från Sandviken, Gästrikland

Medlem sedan 2017-03-16

Sandvikens IF bildades 6 juli 1918. Matchdräkten är röd/vit tröja, vita byxor och röda strumpor. 2017 har föreningen följande lag:
Herrlag, Daml... Läs mer

Vad vill du läsa?

Publicera

Välj ditt språk

Mer läsning

Facebook

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Hjälp

Stäng