Vägen till att bli gitarrbyggare har varit lång och krokig för Henrik Westlund. Musiken har alltid varit viktig för Henrik som började spela gitarr när han var 15 år. Han kommer från en praktiskt lagd familj och har jobbat med bland annat mark och anläggning och fastighetsskötsel. Ett tag byggde han lekplatser.
– Jag var lite trött på de jobb jag hade och när en kompis tipsade mig om Musikinstrumentakademien i Upplands Väsby utanför Stockholm sökte jag, berättar Henrik.

Utbildningen varade i tre år och nu har alltså Henrik avlagt sitt gesällprov; bygge av en stålsträngad akustisk gitarr i traditionellt stuk. I effektiv tid tog byggandet cirka 160 timmar.
– Jag är ganska envis och noggrann och vill göra så bra jag kan, så därför passar gitarrbyggande mig. Det underlättar också att jag kan spela själv, säger Henrik som gjorde ett nära nog perfekt gesällprov som gav betyget 4,9 på en 5-gradig skala. Det resulterade i att han förutom att få ett gesällbrev i gitarrbyggaryrket också belönas med den lilla belöningsmedaljen i silver. Medaljen delas ut i vissa yrken och bara till de som har minst betyget 4,5.

Traditionellt byggs gitarrer i tropiska träslag eftersom gitarrister ofta vill ha gitarrer tillverkade av träslag som mahogny och palissander. Henrik Westlund vill använda de 20 000 kronor han får i stipendium med utmärkelsen Årets gesäll till att genom möten med människor, studier och praktiska tester undersöka vilka svenska träslag som skulle lämpa sig bäst till gitarrbyggande.

– Jag är vegan och bryr mig om miljön. Vi har smutsat ner jorden för mycket. Det känns onödigt att skeppa hårt skövlade träslag över halva jorden för att hamna i mina händer och bli en gitarr när jag bor i ett land fullt av träd, konstaterar Henrik.

Kriterierna för Årets gesäll säger att stipendiet ska användas till förkovran inom yrket genom exempelvis studier, praktik eller resa. En resa skulle kunna jämföras med den gamla traditionens gesällvandringar. I sin motivering till utmärkelsen skriver Stockholms Hantverksförening:

”Att skapa ljuv musik kan ofta innebära skövling av tropiska träslag. I en tid då ordet hållbarhet riskerar att urvattnas tar Årets gesäll initiativ för att lära mer om hur svenska träslag kan användas i dennes yrke. En resa genom Sverige kommer förhoppningsvis leda till insikter i vilka svenska träslag som skulle lämpa sig bäst till gitarrbyggande.”

Stockholms Hantverksförenings VD Nicole Pluntke kommenterar utmärkelsen:

– Idag är hållbarhetsfrågan något som berör och påverkar oss alla. Genom det goda hantverket och hantverkare som skapar och lagar, underhåller och renoverar, återvinner och återbrukar påverkar vi samhället – varje dag. Gitarrbyggaren Henrik Westlund utvecklar ett genuint hantverksyrke genom att gräva där han står för att skapa ”närodlade” instrument.

Och att gräva där han står, eller kanske hugga där han bor, kanske man kan säga i det här fallet, är något som Henrik verkligen gör. Just nu håller han på och bygger en elgitarr av en björkplanka från föräldrarnas gård strax utanför Gävle. Vad det blir för träslag han använder i framtiden återstår att se, men ask, ek och körsbär är några svenska träslag Henrik ser går att använda till gitarrbygge.
 

För mer information kontakta:
Nicole Pluntke, VD Stockholms Hantverksförening, tel. 070-493 93 72, e-post: nicole.pluntke@hantverkarna.se
Caroline Eriksson, kommunikationschef Stockholms Hantverksförening, tel. 070-432 89 40, e-post: caroline.eriksson@hantverkarna.se
Henrik Westlund, Årets gesäll 2020, tel. 073-823 92 37, e-post: henrik.westlund@hotmail.se

Fakta

Kriterier för stipendiet Årets gesäll

Stipendiet Årets gesäll ska användas till gesällens vidareutbildning. Stipendiet ska alltså i första hand användas till förkovran inom yrket genom exempelvis studier, praktik eller resa. En resa skulle kunna jämföras med den gamla traditionens gesällvandringar. I andra hand uppmärksammas de som vill utveckla sitt gesällarbete/prov. Stipendiet kan inte användas för att starta företag.

Årets gesäll 2010-2019

  • 2019 Frida Davidsson, frisör
  • 2018 Jonas Berglund, möbelsnickare
  • 2017 Karl Sjögren, träbildhuggare
  • 2016 Emma Aronsson, florist
  • 2015 Maria Jufvas, handvävare/konstvävare
  • 2014 Erik Söderqvist Mård, urmakare
  • 2013 Ane Löser, konstbrodös
  • 2012 Joakim Grahn, gitarrbyggare
  • 2011 Karolina Stenfelt, möbelsnickare
  • 2010 Helena Henriksson, bagare/konditor

Vad är ett gesällbrev?

Gesällbrevet är hantverkarnas egen kvalitetsgaranti. Som kund eller anställande företag kan du vara säker på att en hantverkare med gesällbrev är väl insatt i yrket vilket de visat bland annat genom sitt gesällprov. Gesällbrev finns i ett flertal europeiska länder och i Sverige utfärdas drygt 1 000 gesällbrev per år. Idag kan man ta sitt gesällbrev i runt 80 olika yrken.

Om Gesäll- och mästarbrevsutdelningen

Gesäll- och mästarbrevsutdelningen äger alltid rum den första onsdagen i november. Stockholms Hantverksförening, Hantverkarna Stockholm, har arrangerat utdelningen av gesäll- och mästarbrev i Blå Hallen sedan 1951 – och i drygt 100 år innan dess, men då under enklare former. 2020 skedde utdelningen för första gången digitalt.

Följ Gesäll- och mästarbrevsutdelningen i sociala medier:
#GMU2020  #hållbarthantverk  #riktighantverkare

Stockholms Hantverksförening är en näringspolitisk organisation med Stockholms hantverkare i fokus. Vi arbetar för att statusen och villkoren för hantverket ska förbättras på alla områden. Arbetet är branschöverskridande och bygger till stor del på väl fungerande samarbeten med andra organisationer och myndigheter. hantverkarnastockholm.se