Det var nu många år sedan jag var på besök här så det var med stora förväntningar vi anlände till Londons näst största flygplats Gatwick, belägen 45 kilometer om stan. Det är dock mycket enkelt att ta tåget en dryg halvtimme in till centrala London. Som svensk blir man naturligtvis lite extra stolt när min vapendragare Ingela och jag möts av ABBA på den första och största takskylten som gör reklam för den nya supershowen Voyage.

Besöka London kan man göra på olika sätt då staden är full av upplevelser. Utbudet är enormt men man kan inte göra hur mycket som helst inom loppet av några få dagar. En liten nackdel är ju också att valutan pundet har blivit ganska dyr då vår svenska krona bokstavligen fallit som sten jämfört med världens starkaste valutor de senaste decennierna. Men hav tröst, de allra flesta stora upplevelser och nöjen är faktiskt de billigaste.

Att promenera runt i den här fantastiska staden och titta på alla otroliga byggnader, folket, händelserna och inte minst arkitekturen är ett stort nöje i sig. Det är fantastiskt att se alla de historiska byggnaderna som byggs samman med modern arkitektur och skyskrapor i fantastiska kreativa former.

På väg genom centrala London noterar jag att det byggs och rustas i princip överallt. En riktigt härlig promenad som varmt rekommendera är att utgå från maktens centrum Big Ben, Westminster Abbey och Houses of Parliament och sedan promenera efter hela Themsens södra sida ända fram till vackra Tower Bridge. Det bjuds på otroligt fina vyer med Sankt Pauls-katedralen och det nya finanscentrum som hela tiden byggs vidare på norra sidan av floden. Skärvan, Gurkan och Walkie talkien är bara några av de senare futuristiska landmärkena som förgyller Londons skyline.

Hela vägen är kantad av ett stort matutbud i form av restauranger, pubar och streetfood. Dessutom finner man den enorma matmarknaden Borough Market med anor från 1100-talet i Southwark. Bara där kan den med minsta intresse för gastronomi spendera flera timmar.

En av de saker vi också hann med var att promenera i Hyde Park, titta på fågellivet och alla människor som njuter av grönskan eller trampar runt i Sepentindammen i småbåtar. Att besöka klassiska popgatan Portobello Road och särskilt marknaden där en lördag är en upplevelse som verkligen rekommenderas. Abbey Road och det berömda övergångsstället där Beatles promenerade över på omslaget till sin elfte skiva är festligt då det myllrar av människor som vill föreviga sig i de berömda fotspåren. Undertecknad är naturligtvis inget undantag. Intill ligger klassiska inspelningsstudion Abbey Road Studios och en souvenirbutik sprängfylld med Beatleskuriosa.

Det många inte känner till är det fantastiska kanallivet som går genom centrala London och sträcker sig hundratals mil ut i landet och havet. Den centrala platsen för vattenvänner heter Little Venice och är väl värt ett besök med trevliga restauranger och kajkanter välfyllda av folk som både bor och åker omkring i sina husbåtar. Det finnas cirka 3000 båtar enbart i London och blir allt vanligare med året-runt boende.

Ett måste som är svårt att missa är naturligtvis centrala nöjestorget Piccadilly Circus. Idag en liten besvikelse då hela tidigare var täckt av neonreklam. Idag är det bara en byggnad som har reklam och då är det endast platta stora digitalskärmar. I den intilliggande stadsdelen Soho kryllar av pubar och restauranger och ett nattliv utöver det vanliga. Där finner man även mat och människor från alla världens hörn. Intill Soho så ligger färgstarka Chinatown med ett enormt utbud av asiatisk och framför allt kinesisk mat.

Andra sevärdheter som rekommenderas är ju att kika förbi Baker Street. Där känner man atmosfären kring historiens mest kände detektiv i form av Sherlock Holmes. Sir Arthur Conan Doyle fiktiva hjälte är hedrad med staty och både pubar och butiker bär hans namn. En festlig sak är att man har sparat mängder av de gamla röda telefonkiosker som nu är kultförklarade turistföremål. Människor i alla åldrar låter sig glatt fotograferas vid kioskerna och några har man dessutom gjort om till bankomater.

Vaktavlösning vid Buckingham Palace är också en uppskattad, men kanske lite överskattad publikmagnet. En annan mer spännande upplevelse som man kan göra i London är att gå på Jack The Ripper Tour i stadsdelen Whitechapel och höra berättelsen om den ökända seriemördaren som aldrig fångades. Samtidigt så får man se och höra mycket om det gamla London som jag inte kände till innan.

Sist men inte minst så kan vi väl nämna British Museum, det enorma museet där man får följa människans kulturhistoriska utveckling genom årtusenden. Enorma mängder av intressanta föremål att upptäcka och studera.

Om man nu inte orkar gå så finns det ju även tunnelbana. Innan resan gruvade jag mig faktiskt lite för att veta hur betalar man och köper biljetter men det visar sig att det är bara att kliva ner på valfri station och ”blippa” med bankkortet så kan man åka var och hur man vill. Det kostar några tior i varje riktning om man håller sig inom de centrala zonerna och det är verkligen ett mycket effektivt och prisvärt sätt att ta sig runt i London. 

När det kommer till digitalisering och pengar så är det intressant att se att de har kommit längre i Sverige så var man än är, oavsett om det gäller butiker, tjänster, taxi och och övriga transporter så är det just att blippa med bankkortet som gäller. På väldigt många, för att inte säga de flesta ställen, tar man inte ens emot kontanter överhuvudtaget.

London är generellt mycket trevligt och lugnt. Visst är det mycket folk ibland som på Piccadilly Circus och Oxford Street och man hör sirener från både polisbilar ambulanser och även brandkår med jämna mellanrum. Det som förvånar är att man i princip inte ser några patrullerande engelska poliser s.k. "Bobbies". De verkar ha ersatts av övervakningskameror som sitter i princip på varenda hus och kvarter. Genom detta har polisen i princip fullständig kontroll över city. Detta gör att man ser inget bus och känner sig faktiskt mycket trygg i miljön. Som besökare i London får du se allt från extrem lyx till fattigdom. För visst finns det både en och annan uteliggare även i de finare kvarteren.

Noterbart också är att det är ett stort underskott av soptunnor och papperskorgar. Man får alltså leta ganska rejält efter ställen att slänga sitt skräp. Förklaringen skall vara den gamla fejden mellan Storbritannien och IRA (Irländska republikanska armén). Nu är det ganska länge sedan de höll på och placerade ut bomber men då var det vanligt att de lades i just papperskorgar på offentliga platser.

London är känt för att vara en av världens dyraste städer. Skall man generalisera om prisläget så är det väl ungefär som i Sverige. Maten är kanske något dyrare på restaurang men alkoholen något billigare! Man får inte mycket för fem eller 10 pund men för att göra det enkelt för sig så känns det bättre att avrunda alla pund till en jämn tia. När man sedan kommer hem får man ”lägga på momsen” det vill säga 25 % och bita lite i det sura äpplet. Pundet står nämligen i skrivande stund i drygt 12 kronor. 

Hur var då ABBA Voyage?
Att den svenska popgruppen ABBA har gjort en supersuccé genom att bygga en egen arena en mil öster om London centrum som tar 3000 personer per föreställning är utom allt tvivel. När vi gästade staden så var samtliga föreställningar slutsålda och då har man även matineföreställningar på helgerna. Fotografering av showen var förbjuden och det respekteras av alla, inte minst av rent logiska skäl.

Den största amerikanska musiktidningen Rolling Stone förklarar det så här i sin recension av showen: ”Den är så banbrytande att man tappar hakan. Den måste ses och upplevas för att man skall förstå!”. Jag kan bara hålla med. Det är en fullständig explosion i digitaliserad ljud, bild och fantastisk musik förstås. Faktum är att de fyra medlemmarna (Abbatarerna) står bokstavligen på scenen i naturlig storlek när de uppträder men kompletteras med versioner i King Kong-size samt i olika vinklar på enorma bildskärmar. Så hela upplevelsen är magnifik och helt unik i sitt slag. Publiken är stundtals i extas och står upp, dansar och sjunger med.

Det är en formidabel succé som bara måste upplevas på plats. Otroligt bra jobbat av gruppen i en konsert som kommer att leva i århundraden framåt. Ingen annan artist eller grupp har gjort något i närheten tidigare. Voyage betyder ju resa och det är något som ABBA verkligen bjuder på. Så har ni möjlighet och vill uppleva något utöver det vanliga - åk till London, upplev staden och ABBA. Bon Voyage!

 

Text: Joe Formgren
Foto: Joe Formgren och Ingela Gustafson