Hockeykväll med Företagarna

7/3, 2018 kl. 17:11

Företagarna Gävle bjöd in medlemmar och intresserade till information och hockey den 1 mars på Gavlerinken. Ett 40-tal samlades i konferensrummet Strömsbro för att börja kvällen med information. Bilbolaget pratade om nya skatteregler samt om Volvos nya kompaktsuv XC40, som motorjournalisterna utsåg till årets bil. Länsförsäkringar informerade om sjukvårdsförsäkringar för företag, en viktig pusselbit som en del har missat.

  • Camilla Westman
  • Jenny Olsson
  • Daniel Kraft
  • Ulf Nyberg
  • Chatrin Sundell
  • Volvos nya SUV XC40. Foto: Volvo
  • Volvos nya SUV XC40. Foto: Volvo

Camilla Westman, ordförande i Företagarna Gävle, hälsade välkommen och informerade om Företagarna, Sveriges största företagarorganisation med 75.000 medlemmar. Bengt-Göran Wikström, vice ordförande, och Jenny Olsson, medlem i styrelsen, var också närvarande.
– Företagarna är Sveriges största nätverk för företag i Sverige och som har experter och rådgivare som medlemmarna kan anlita i olika frågor, sa Camilla Westman. Företagarna arbetar också med opinionsfrågor, till exempel för ett bättre företagsklimat.
Den 7 maj kommer Företagarnas valturné till Gävle för att prata näringspolitik med politiker i hela Sverige, tillsammans med lokala företagare och Företagarnas experter.
– Vi har också inbokat ett möte med Gävle kommun den 17 april för en dialog mellan kommunen och Gävles företagare om bland annat handläggningsfrågor om byggnadslov, tillstånd med mera, sa Camilla Westman.
Camilla påminde också om Eldklotet den 11 april i i Stora Gasklockan där det bland annat Årets företagare i Gävle 2018 utses.
Bilbolaget
Daniel Kraft, Bilbolagets Försäljningschef Gästrikland, inledde med att berätta om den nya bilskatten som börjar gälla för bilar som registreras från 1 juli.
– Tanken är att högre årlig skatt på bilar med stor miljöpåverkan, Malus, ska finansiera bonus för nya bilar med låga utsläpp, Bonus, sa Daniel Kraft. Det finns inga generella regler utan den måste beräknas särskilt för varje bilmodell och det kan ni få hjälp med hos oss.
Den nya skatten gäller enbart nya bilar som registreras från den 1 juni och den kommer gälla i tre år för att sedan sänkas till en lägre nivå. Högsta bonus får elbilar med en höjning av elbilsrabatten till 60.000 kronor. En törstig miljöbov kan få skatten dubblerad, en del från 5.000 till 10.000 kronor om året under de första tre åren. För företag som har många bilar kan det handla om stora pengar totalt.
Volvos nya SUV XC40, som motorjournalisterna nyligen utsåg till årets bil, har väckt stort intresse.
– Den har hög markfrigång och är väldigt smidig att köra, helt enkelt en väldigt trevlig bil, sa Daniel Kraft. Det är skandinavisk design och bilen är byggd i Sverige för svenskt klimat!
XC 40 har också flera innovativa lösningar, bland annat när det gäller förvaring, ny typ av laddning för mobil och padda (man bara lägger dem på laddningsplatsen), papperskorg som kan lyftas ur när den ska tömmas och har en Volvo självklart branschledande säkerhet!
– XC40 är högst och bredast i klassen med väldigt gott om plats för 4 fullvuxna, sa Daniel Kraft. Den har väldigt fiffiga lösningar för olika typer av bagage.
Volvo XC40 har en prislapp som börjar på 285.000 kronor.
Länsförsäkringar
Ulf Nyberg, produktspecialist hälsa, och Chatrin Sundell, spar- och placeringsrådgivare företag, informerade om sjukvårdsförsäkringar för företag, en viktig pusselbit som en del har missat.
- I företagen är man noga med att försäkra byggnader, maskinpark med mera, men hur ser det ut när det gäller sjukvårdsförsäkringar, sa Ulf Nyberg. Sjukvårdsförsäkringen innehåller tre pusselbitar, förebyggande hälsotjänster, rätt vård i rätt tid samt effektiv rehab.
Man kan också få samtalsstöd vid problem i privat- eller arbetslivet. Chef kan också behöva stöd när det gäller medarbetar- och ledarskapsfrågor.
– Vi erbjuder också hälsoprogram för att hantera stress, depression och andra problem, sa Ulf Nyberg. Det kan också handla om hjälp att sluta röka eller för att komma tillrätta med alkoholproblem.
En hälsoprofil ger en bra överblick över riskbeteenden och hjälp med att göra förändringar eller tips på lämpliga hälsoprogram.
– Man kan också få hjälp med rätt vård när man behöver det, sa Ulf Nyberg. Vi har ett stort nätverk av privata vårdgivare, specialistläkare, psykologer mm.
Rehabilitering och missbruksvård kan man också få hjälp med. En erfaren rehabledare kan hjälpa arbetsgivaren att ta sitt ansvar genom att göra en utredning, ta fram en rehabplan och sen hålla ihop åtgärderna.
Efter informationen intogs en trerätters buffet i restaurangen och sen blev det hockey, Brynäs mot Frölunda. Brynäs gjorde en väldigt bra match men Frölunda lyckades till slut vinna med 2-1.

Text och foto (utom XC40): Torbjörn Edlund

Företagarna Gävleborg

Företagarna Gävleborg

Medlem sedan 2018-03-06

Företagarna - för dig som driver eget!
Företagarna företräder över 70 000 företagare och samhällsbärare och har 250 föreningar.
Vi erbjuder nät... Läs mer

Vad vill du läsa?

Publicera

Välj ditt språk

Mer läsning

Facebook

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Hjälp

Stäng