Det var en välbesökt invigning sista helgen i maj där besökarna fick se tavlor som inte visats upp för allmänheten sedan det ordnades en minnesutställning sommaren 1999 i Ockelbo samt under ett par dagar innan hans konstnärshem Dunderbergsgården såldes för några år sedan.

Bland gästerna märktes bland annat konstnären Johan Thunberg och hockeylegendaren Stig Samling. Johan uttryckte sin förtjusning över Leifs skicklighet när det gäller illustrationer i tusch och Stig som tillsammans med bror Börje bidragit med en stort Gävlemotiv kom och visade upp ytterligare två oljemålningar som han har i sin privata ägo.

– Det känns mycket kul att få visa upp pappas tavlor på det här sättet, berättar Jessie, som endast var fem år gammal då Leif gick bort. Jag har på senare år verkligen börjat intressera mig för pappas konst och det han skapade under sitt yrkesliv. Att få möjlighet att göra det här tillsammans med min bror Joe som har varit med i pappas ateljé sedan 60-talet och kan berätta massor om både tavlor, teckning och minnen har blivit min nya hobby.

– Vi hade ju tidigare alla tavlor lagrade i Templet i Gävle, berättar Joe, den äldsta av Jessies tre syskon från Leifs första äktenskap. Men när vi sålde fastigheten och tavlorna endast skulle lagras vidare så föddes den här idén. En spännande möjlighet att göra våra kontorslokaler mer trivsamma samtidigt som det kändes som ett kul sätt att hedra pappa. Han var ju en enorm inspirationskälla på flera sätt, för mig men även så många andra. Sedan är det ju otroligt kul med Jessies entusiasm och intresse så att vi kan ha det här som ett gemensamt projekt.

Utställningen har inte några ordinarie öppettider men är tillgängligt vid enkel förbokning kontorstid. För den som är konstintresserad så finns det således ett antal original till salu samt ett antal av hans mest uppskattade grafiska serier med motiv från bl.a. Ockelbo, Gävle och Stockholm.
– Jag har sparat en del favorittavlor för egen del, berättar Jessie. Vi är också väldigt intresserade av att köpa eller byta in tavlor så det är bara att höra av sig. Vi vill vårda minnet av pappa och samtidigt hjälpa till att hitta nya ägare och hem för de tavlor som kan finnas på marknaden.

Om Leif Formgren
Leif gick bort 1998 vid 62 års ålder och efterlämnade sig hustrun ”Tussen” Tjernell-Formgren, deras gemensamma dotter Jessie och Dunderbergsgården i Ockelbo samt en mängd tavlor och illustrationer.
Hans konst består av hamnmotiv, stämningsfyllda miljöer, vackra byggnader, myr och skogslandskap samt bokillustrationer för svenska och utländska bokförlag och illustrationer för bland annat Gefle Dagblad och Arbetarbladet. Han medverkade även i ett antal TV-program som snabbtecknare.

Öppet kontorstid efter ök.
För mer information se
https://leifformgren.se/
eller kontakta

Jessie Formgren
076-340 22 88
jessieformgren@hotmail.com

Joe Formgren
070-679 79 00
joe@formgren.com