Maktkamp om Gävles näringslivspolitik

4/6, 2018 kl. 12:00

Vad vill Gävles politiker göra för att få företagandet i kommunen att blomstra? Det var frågan när Företagarna i början av maj ordnade Maktkampen, en fartfylld debatt där representanter från samtliga partier i kommunfullmäktige boxades politiskt. Debatten avslutades med att varje representant under 1 minut pitchade vad just de och deras parti vill prioritera.

Sändningen ligger på Företagarna Gävleföreningens Facebooksida. Se den! För här finns många ljuva löften som bör införlivas efter valet.

Centerpartiets Leena Bergander Wikström vill se fler lärlingsutbildningar, Åsa Wikström Lång från Socialdemokraterna vill få bort onödiga hinder för företagande och vill jobba för mer förutsägbara regler. Det är även Mattias B Eriksson från Sverigedemokraterna inne på ”minska regelkrånglet och administrationen för företagare!” Kristdemokraternas Jan Myleus, Liberalernas Helene Åkerlind samt Moderaternas Patrik Stenvard lyfter alla behovet av att jobba med tjänstemännen, politikerna och allmänhetens attityder till företagande – något som får låga betyg av Gävles företagare i enkätundersökningar om lokalt företagsklimat. Helene Åkerlind vill se byggklar mark men framförallt prioritering av de företag som redan finns i Gävle i dag. Upphandlingarna tas också upp av flera, bland annat Miljöpartiets Therese Metz och Patrik Stenvard (M) – delade upphandlingar som gör att fler kan lägga anbud! Gin Akgül Hajo från Vänsterpartiet lyfte de offentligt finansierade skyddsnätens betydelse för att fler ska våga starta företag.

Att döma av debatten så lät det som att alla partier var företagarnas bästa vänner, samtidigt som alla också var överens om att det finns mycket mer att göra när det gäller det lokala företagsklimatet i Gävle. Det är en utmärkt grund för att jobba vidare på!
För företagare i Gävle efterfrågar mer dialog och ökad förståelse för företagande från kommunala representanter, oavsett om dessa är politiker eller tjänstemän.

”Vi behöver en gemensam nulägesbild och en gemensam målbild” slog Jan Myleus (KD) fast i sin pitch. Det stämmer. För att få kraft till förändring och påverka företagsklimatet i Gävle krävs att samtliga aktörer tillsammans identifierar prioriterade åtgärdsområden och målsättningar och organiserar en gemensam plan för vägen framåt. Förändring sker inte heller under en natt – eller ett maktskifte. Långsiktighet och uthållighet utifrån den gemensamma planen krävs. Först då kan Gävle bli en stad med hetta i företagsklimatet!

Länk till Facebooksändningen: https://www.facebook.com/foretagarnagavle/

Eva Cooper

Medlem sedan 2015-11-10

Vad vill du läsa?

Publicera

Välj ditt språk

Mer läsning

Facebook

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Hjälp

Stäng