Björn Kumlin berättar om sin karriär

Målaremästaren som erövrade Sverige

12/11, 2018 kl. 16:46

Tack vare framgångsrika entreprenörer byggdes Sveriges välfärd, eller kanske rättare sagt, tack vare de skatter som de genererat kunde vi bygga ett framgångsrikt samhälle. För att vi ska kunna fortsätta att vara framgångsrika så är det viktigt att förstå och lära oss varför duktiga entreprenörer lyckats så bra. Gävles Företagarföreningar hade därför ordnat ett studiebesök på en av Gävles senaste arenor, världsunika Dome Adrenaline Zone. Det är Jocke Kumlins som startat det, vilket vi berättar om i en annan artikel, men med på frukostmötet var också Jockes pappa Björn, som berättade om hur han på lite drygt 40 år lyckades expandera sin målerifirma Kumlins Måleri, från att ha varit inhyst i familjens villakällare i Örsundsbro, till att bli Sveriges största måleriföretag och det på bara 40 år.

  • Bjrön Kumlin
  • Många intresserade på plats i Dome Adrenaline Zone
  • Många intresserade på plats i Dome Adrenaline Zone
  • Björn Kumlin tillsammans med gamle kompisen Anders Wall

– Jag började jobba som målare när jag var 16 år men efter några år insåg jag att arbetet borde kunna göras mycket effektivare, sa Björn Kumlin. Därför startade jag 1967 eget med kontor i familjens källare.
Kumlins Måleri hade inga anställda i början utan Björn anlitade kompisar som var målare. Så småningom ökade antalet uppdrag.
– Jag började anställa och hade snart ett 20-tal målare anställda, men jag anställde bara de bästa, sa Björn Kumlin.
Det fanns ett snickeriföretag i Örsundsbro som gick i konkurs och 1977 köpte Björn fastigheten med inventarier.
– De hade nyligen investerat i en modern sprutmålningsanläggning, så jag började erbjuda renovering och lackering av köks- och garderobsluckor med mera, sa Björn Kumlin. Tack vare att vi satsade på både stora kunder och privatpersoner lyckades vi fördubbla företagets omsättning på ett år!
Måleribranschen kännetecknades på den tiden av högtryck under sommarhalvåret men dåligt med jobb på vintern.
– Jag insåg att kontrakt med kommunala bostadsföretag för att renovera deras lägenheter vore en bra lösning, sa Björn Kumlin. Men fackföreningsägda BPA hade nästan monopol på sådana uppdrag, särskilt i sossestyrda kommuner.
När Centern tog över makten i Enköping så föreslog Björn en av bostadsbolagets ledamöter att de skulle lämna ut nästa kontrakt på entreprenad. 4-5 måleriföretag lämnade anbud, även BPA, men Kumlins Måleri tog hem jobbet!
– Sen kom Lagen om Offentlig Upphandling (LOU) som krävde rättvisa upphandlingar, sa Björn Kumlin. Jag och vår vice vd Anders Jansson gick alla LOU-kurser som vi kunde hitta, eftersom vi insåg att det gav oss stora möjligheter till nya uppdrag.
LOU gör det möjligt att överklaga beslut om vilken entreprenör som ska få jobbet. Om det varit en felaktig upphandling så kunde lägste anbudsgivare få skadestånd.
– LOU var nyckeln till vår egen expansion i Sverige, sa Björn Kumlin. Vi fick också in en hel del skadeståndspengar!
Med stöd av LOU tvingades de kommunala bostadsbolagen att lägga ut underhållskontrakten på anbud.
– Det är viktigt för företagen att personalen trivs vilket gör att kunden trivs med oss, sa Björn Kumlin. Duktiga människor ska också kunna tjäna bra pengar, för då blir det ännu bättre!
Aktiv personalpolitik med möjligheter till utbildning, studiebesök och inte minst fest ibland! När Kumlins Måleri firade 40-årsjubileum 2007 hyrdes en Finlandsbåt och hela personalen på 1450 personer bjöds in tillsammans med respektive.
Kumlins Måleri var först i Sverige med att införa egenbesiktning, vilket innebär att målaren måste gå igenom sitt arbete innan arbetsplatsen kan lämnas. Protokollet, med målarens namn och telefonnummer, lämnas över till uppdragsgivaren, som sen kan ringa direkt till målaren om något inte är till belåtenhet.
Prestigeuppdrag som restaureringen av Katarina Kyrka i Stockholm efter branden, Nationalmuseum med mera ger status. För att inte tala om uppdraget att svara för underhållet av kärnforskningsanläggningen Cern i Schweiz.
– Vi jobbade med det i 8 år och dit skickade vi bara de bästa målarna, sa Björn Kumlin. Tidvis kunde det vara något 100-tal sysselsatta där.
Långa uppdrag inom tung industri och även när kärnkraftverken byggdes gav också underlag till fortsatt expansion. Cirka 50 filialer fanns runt om i Sverige, varav en av de största i Gävle.
Huvudkontoret flyttades 1989 till Uppsala och man anställde duktiga ekonomiska experter från banker och revisionsbyråer.
– Tanken var att avlasta platscheferna så all administration sköttes i Uppsala, sa Björn Kumlin. På det sättet kunde platscheferna koncentrera sig på affärer och arbetsledning.
ROT-avdraget har också engagerat Björn Kumlin, som var en av initiativtagarna till den lobbying som gav oss möjligheten att dra av arbetskostnaden. – Vi såg ju hur den svarta marknaden växte och därför lade vi fram det här förslaget, som inneburit att svartjobben nästan försvunnit i branschen, sa Björn Kumlin. Det handlar ju om stora skatteintäkter för samhället!
2010 stod Björn Kumlin inför ett val, börsnotera eller sälja. Det blev försäljning och det var Sandå Måleri, den kanske störste konkurrenten, som tog över företaget.
- Vi började med stora delegationer på båda sidor med experter av olika slag och det gick trögt, sa Björn Kumlin. Så Sandås ägare Håkan Roos träffades i stället för en frukost och en golfrunda och då kom vi överens!
En sammanfattning av de råd Björn Kumlin vill ge till den som vill expandera det egna företaget:
• Skaffa en extern styrelse, du kan inte själv vara expert inom alla områden
• Se till att personalen trivs och mår bra, då gör de ett bättre jobb och kunderna mår bra av det
• Var vaken för utvecklingen i din bransch, det är bättre att vara först med en nyhet än sist
• Anställ de skickligaste medarbetarna
• Var inte rädd för LOU-upphandlingar, gå på kurs och lär dig hur det ska gå till
- Jag var inte så duktig som målare men jag tycker jag var en bättre företagsledare, avslutade Björn Kumlin. Därför är det viktiga att omge sig med kompetenta personer!
Det är bara att önska Björn Kumlin fortsatt lycka till med pensionärstillvaron, som inte verkar särskilt stillsam…

Brynäs Företagarförening

Brynäs Företagarförening

Medlem sedan 2016-08-25

Brynäs Företagarförening
Föreningen har till ändamål att främja medlemmars ekonomiska intressen, genom att:
• Etablera ett fungerande system fö... Läs mer

Vad vill du läsa?

Publicera

Välj ditt språk

Mer läsning

Facebook

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Hjälp

Stäng