För att kunna ansöka om ett företagslån behöver den sökande ha en ledande roll och vara firmatecknare i företaget, som till exempel VD eller styrelseledamot. Företaget måste vara registrerat i Sverige och vara aktivt. Förbered dig ordentligt innan du presenterar företagslån ansökan. Det är ett stort steg att ta ett lån så informera dig väl och jämför företagslån och sök efter de bästa offerterna just för dig.

Vad tittar banken på?

Det bästa är om du redan är kund hos den bank som du vill ansöka om företagslån hos. På sätt känner banken till rörelsen och du som kund har förtroende hos banken. Alla lån ska naturligtvis betalas tillbaka med alla extra utgifter som tillkommer som till exempel räntor.

Banken kommer att be dig om en affärsplan, gör en bearbetad affärspresentation som imponerar. Vad gör just ditt företag unikt? Information som erfarenhet inom branschen, goda referenser och utbildning är bra att nämna. Banken behöver också göra en kreditupplysning, det är inte bara företagets ekonomi som brukar bli granskad utan också företagarens eller företagarnas privata. Om ditt företag redan är etablerat brukar banken vilja se balansräkning, bokslut och kanske din deklaration.

Ta hjälp av en revisor

Ofta vill banken ha någon form av garanti för att bevilja företagslånet, det kan till exempel vara en fastighet som företaget är ägare till. Om banken eller kreditföretaget anser att företaget är trovärdigt betyder det att du kan få ett bättre lån med lägre ränta. Har företaget en revisor eller annan hjälp, brukar det vara ett plus för att söka företagslån.

Ibland ber banken om en borgensman för att bevilja företagslån, då förbinder sig personen att betala företagets skulder om låntagaren inte kan göra det. Om låntagaren inte betalar tillbaka lånet står borgensmannen som ansvarig och  det kan ge stora konsekvenser speciellt om det är en familjemedlem, en stor risk med andra ord.

Avgifter

Även företagslån har kostnader liksom andra sorters lån. Det kan handla om avgifter, ränta eller båda. En skillnad är att den effektiva räntan inte alltid är synlig, den totalkostnad som uppstår för ett lån per år. Därför kan det vara klurigt att jämföra olika företags lån som erbjuds på marknaden.

Räntan är kostnaden för lånet och räknas ut efter den tid som ni har kommit överens om att lånet skall vara betalt tillbaka. Räntenivån beror på marknadsräntan, risken i företaget och den säkerhet som du har uppgett. Ofta är räntan förhandlingsbar och man kan välja mellan fast eller rörlig ränta.

Själva återbetalningen av lånet sker normalt sätt genom amorteringar som är uppdelade jämt under lånets löptid. Om du får avslag ska du inte ge upp utan ta reda på varför du fick avslag. På så sätt kan du bättra på din affärsidé och minska de brister som fanns. Kanske du har möjlighet att lämna ytterligare säkerheter eller minska summan på lånebeloppet. Vänd dig till andra långivare och banker som troligtvis har andra bedömningar och villkor som ditt företag passar in i.