På Teknikparken i Gävle finns många företag som är i behov av att både chefen och personalen är vid god hälsa, mår bra och är på plats. På samma sätt som Niclas och Victor hjälper breddlag, elitlag och landslag i olika sporter att prestera på topp kommer de nu att hjälpa hela eller delar av företagens personalstyrkan att komma i form.
– Idén till den här satsningen kom när Fastighetsägaren Holmsund Invest på Teknikparken i Gävle frågade om hur han skulle kunna locka mej och Victor Lejon till huset så berättade vi om hur vi jobbar med företag idag och då insåg vi vilka möjligheter som finns att utveckla den verksamheten på Teknikparken, berättar Niclas. Jag jobbar med många små och stora företag i Gävle och Sandviken och hjälper dem med akut behandling av personal som vill vara på jobbet men inte kan. När dom får ryggskott och nackspärr bokar dom en akut bedömning och efter behandling kan de ofta vara på jobbet samma dag eller dagen därpå. Det sparar både tid och pengar när personalen mår bra och kan vara på plats.

Förebyggande friskvård och alla former av rehabilitering är både avdragsgilla och skattefria för företag och personal. När nu träningen kan utföras med experthjälp på jobbet så blir det lätt för alla inblandade att lära sig träna, träna på att träna eller att träna mot ett mål och prestera nya resultat.
– Jag tar en del av min verksamhet och flyttar tillsammans med fystränaren Victor upp allt arbete med förebyggande friskvård och rehabilitering för företag hit till Teknikparken. Victor som är som är utbildad fystränare av Riksidrottsförbundet RF kommer att vara på plats dagligen medan jag även kommer att behålla min praktik på Södra Skeppsbron. För den som är sjukskriven eller har ont erbjuder vi möjligheten att träna på rätt sätt tillsammans med en erfaren fystränare. Många behöver hjälp att komma igång med rehabträning och vi har både kunskapen och erfarenheten från idrotten och vill nu utveckla det som en tjänst för företagen på Teknikparken.

Den som råkar ut för en längre tids sjukskrivning kan börja dagen på Teknikparken Rehab med träning och en förmiddagsfika eller lunch med arbetskamraterna istället för att sitta hemma i väntan på att bli frisk. Träning, näring och trevligt sällskap är medicinen under hela rehabiliteringstiden.
– Vi vänder oss till alla som har ett provsvar, testresultat eller tillstånd som påverkas positivt av fysisk aktivitet. Det kan vara någon på jobbet som gjort en hälsokontroll och behöver träna sig i form för att förbättra testresultat för blodsocker, blodtryck, vikt och kondition. Andra skadar sig eller genomför en operation där träning är en betydande del av rehabiliteringen. Samma dag som någon får ont i ryggen, blir sjukskriven eller får ett besked från läkaren om hälsoläget gör vi en bedömning, utföra behandling och rehabiliteringen kan börja utan väntetid.

Alla arbetsgivare har ett övergripande ansvar för personalens hälsa och ska enligt Arbetsgivarlagen ha en färdig plan för förebyggande och rehabiliterande åtgärder. Teknikparken Rehabs koncept innebär att man på direkt uppdrag av Teknikparkens företag kan hjälpa dem med den delen av arbetsgivaransvaret som handlar och fysisk hälsa för alla som har ett provsvar, testresultat eller tillstånd som påverkas positivt av fysisk aktivitet.
– Det är väldigt svårt att få alla anställda att nappa på friskvård och förebyggande insatser trots att det är nästan gratis för både företag och personal. Alla som jobbar har ett eget ansvar för att hålla sig friska och skadefria men alla klarar inte av det. Även stressade personer mår bättre av motion. Styrketräning vinner i nästan alla vetenskapliga studier som beskriver hälsoeffekten i jämförelse med medicin och annan träning. Man kan lära sig träna på Teknikparken Rehab och kan ta med sig nyvunnen kunskap till ett annat träningsställe i närheten av där man bor. Att lära sig träna på rätt saker blir lätt tillsammans med en egen tränare.

De som ogärna, sällan eller aldrig tränar har mest att vinna på att bli lite mer aktiva. Även lite fysisk aktivitet räcker långt. De som kommit längre i sin träning får hjälp att träna för att springa milen under 60 minuter eller tips och råd inför nästa Vasalopp.
– Vi har ett stort nätverk kring allt som handlar om friskvård, träning och rehabilitering som vi tar med oss till Teknikparken. Den som vill ta sin träning till ett nästa steg eller är i behov av en kompletterande undersökning kan vi slussa vidare till någon vi känner bra och litar på.

De personer som saknar styrka och inte har tillräckligt bra kondition får ibland ont av att jobba när dom inte hinner att återhämta sig. Då är förebyggande friskvård rätt medicin och blir lönsamt i längden för både företagen och personalen.
– Vi har jobbat med företag i Sandvikens kommun och fått ohälsotalen att halveras när arbetsgivaren ger personalen möjligheterna att ta ansvar för den egna hälsan. Det gäller att var och en att få jobbet gjort. Här finns det gott om möjligheter för alla att bli riktiga vinnare, menar Niclas. Forskningsresultat visar att fysisk aktivitet och styrketräning hjälper i större utsträckning än medicin. Det gäller bara att komma igång med träningen och när det är motigt och då kan det vara bra att få lite hjälp av någon som kan. Vi är proffs med ett stort kontaktnät efter alla år i branschen som vi vill att företagarna på Teknikparken får ta det av när dom väljer att satsa friskt på jobbet. Vi siktar i första hand in oss på företagen i husen och närområdet men alla företag som är intresserad av den här modellen för praktisk och effektiv rehab är naturligtvis välkomna att höra av sig. Det ska inte vara längre bort än ett sms när företagen och personalen vill ha hjälp.

Bildtext. Björn Lönn från Holmsund Invest, Niclas Carlson och Christian Wallmark på Restaurang Teknikparken är redo för träning och rehab i Teknikparken.


Om Niclas
Niclas Carlson är legitimerad kiropraktor och har jobbat med behandling och rehabilitering i 30 år på sin klinik på Södra Skeppsbron i Gävle. Niclas är ett välkänt ansikte inom idrottsvärlden och hjälper ungdomar amatörer och proffs med idrottsskador och fysträning. Till sin hjälp har han fystränaren Victor Lejon som hjälpt idrottare i alla åldrar att utvecklas för att kunna träna och tävla på nationell och internationell hög nivå.
Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap.
Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism.
Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp.


Om Teknikparken Rehab
Leg. kiropraktor Niclas Carlson och av RF utbildade fystränaren Victor Lejon erbjuder Teknikparkens företag bedömning, behandling och rehabilitering av personal som har ett tillstånd, testresultat eller provsvar som kan förbättras med hjälp av fysisk aktivitet tillsammans med arbetsskadeförebyggande åtgärder, behandling, tester och träning i Teknikparkens lokaler.
Leg.kiropraktor Niclas Carlson finns på Teknikparken Rehab för akut bedömning och behandling vardagar 9-12. Bokning sker med sms: skicka REHAB till 0722255565 dygnet runt
Förebyggande friskvård och rehabiliteringsträning med fystränaren Victor Lejon sker i gymmet.
Resurser: Bokning sker även via receptionen på Teknikparken (inte klart än)


Om Hälsovård, Friskvård, Sjukvård och Rehabilitering
För dig som är anställd i ditt egna aktiebolag finns många skattefria eller lågt beskattade förmåner att utnyttja om du behöver friskvård, hälsovård, sjukvård eller rehabilitering
Så här är skattereglerna:
• Förmån av fri hälsovård och sjukvård som ges av den offentligt finansierade vården är en skattepliktig förmån för den anställde och avdragsgillt för arbetsgivaren.
• Fri hälsovård och sjukvård som sker utanför den offentligt finansierade vården då vårdgivaren inte får någon ersättning från försäkringskassan är en skattefri förmån för den anställde, men arbetsgivaren får i regel inte göra några avdrag för kostnaden.
• Vård och behandlingskostnader som ingår i rehabilitering och förebyggande behandling är såväl en skattefri förmån för den anställde som en avdragsgill kostnad för arbetsgivaren.
• Fri företagshälsovård är i regel också en skattefri förmån för den anställde och en avdragsgill kostnad för arbetsgivaren.