En förväntansfull skara företagare och beslutsfattare slöt upp runt fikaborden för att samtala och lyssna på morgonens föredragshållare.

Suzana Stamenkovic, ordförande i Brynäs Företagare och Bengt-Göran Wikström hälsade gästerna välkomna innan Gävles näringslivschef Mattias Durnik och kommunalrådet Åsa Wiklund-Lång höll ett varsitt kort anförande. Mattias betonade vikten av gott samarbete med näringslivet och Åsa belyste vikten av samverkan mellan kommunen, företagen och privatpersoner när vi blir extra utsatta som t.ex. situationen efter det omfattande regnvädret senast.

Som sig bör så fick även ett företag presentera sig några minuter och det gjorde Robert Zetterqvist från Heat Restauranger, som nyss etablerat sig i Gävle, med bravur. Extra uppskattat att han bjöd hela församlingen på dagens lunch med bl.a pannkaka.

Morgonens föredragshållare var Katarina Ekspong, Chefredaktör GD som engagerat berättade om tidningens roll och framtid. Hon berättade om de helt nya förutsättningarna på annonsmarknaden där jättar som Google och Facebook har ritat om kartan rejält. Hon berättade även om tidningens ambitioner gällande näringslivsbevakning med ökat fokus på det lokala. Företagsnyheter är uppskattad läsning.

Vi frågade några av besökarna vad de tog till sig från mötet och hur känslan var att åter träffas under ordnade former på ett riktigt fysiskt möte.

– Jag fick med mig flera saker, men tre saker som stod ut är 1: Vad trevligt det är att träffas fysiskt och få prata med Gävleföretagare. 2: Mycket intressant föreläsning av GD:s chefredaktör om en viktigt fråga - medias bevakning av och förhållningssätt till företag och det lokala näringslivet. 3: Bra coronasäkrat arrangemang av Gävle företagarföreningar.
Vilken härlig känsla att få ses. Det kändes nästan lite ovant, men efter några samtal är man igång igen!
Mattias Durnik
Näringslivsdirektör

– Nya kontakter vid "mitt" bord som var trevligt och kändes värdefullt. Föredraget om Gefle Dagblad var också intressant liksom att få höra kommunstyrelsens ordförandes syn på inträffade översvämningar och tankar framåt.
Känslan var väldigt positiv om än ovant att vara ute bland folk på detta sätt. För mig som företagsmäklare och företagare med "huvudkontoret" i Gävle så känns det viktigt att knyta kontakter och vårda gamla. Dessutom som nyvald styrelseledamot och vice ordf. i Brynäs Företagarförening kändes det extra positivt att äntligen kunna mötas. Ser fram emot nästa möte i september då jag hoppas vi kanske vågar mingla och umgås lite mer med varandra.
Björn Mårtensson, Tactic företagsförmedling

– Samtalen vid bordet - om vad vi lärt oss och hur vi kan tänka annorlunda som arbetsgivare och människor post Corona. Att vi ofta hittar nya lösningar i ”kriser”.
Att kunna träffas igen ger en bubblande känsla. Tänk att se ansiktsuttryck och kroppsspråk istället för initialer eller profilbilder på en dataskärm. Så efterlängtat!
Åsa Wiklund-Lång, Kommunalråd (S) Gävle

– Det är alltid så upplyftande att höra entreprenörer prata om sin egen affärsidé och dröm, det blir väldigt engagerat och levande. T.ex. Heat Restauranger idag. Jag är också glad för att få ha träffat nya ordförande i två av företagarföreningarna. Det betyder för mig att företagen känner att det finns ett engagemang, livskraft och värde i sitt samarbete.
Det finns verkligen ett sug efter att träffas som vanligt. Digitalt är förstås bra och tidsbesparande men jag känner att fysiska möten ger helt andra möjligheter att prata och diskutera mer fritt utan en särskild dagordning.
Göran Arnell, Kommundirektör Gävle kommun

– Jag tycker det var bra med att så många av våra politiker var där. Vill tro att det visar på ett gott engagemang från deras sida. Bra och ödmjuk dragning av Åsa Wiklund Lång (S) om kommunens behov av beredskap inför framtida naturkatastrofer. Det var också trevligt att träffa Ralphs efterträdare som frukostsamordnare.
Uppskattar den goda stämningen och allas uppenbara glädje över att åter få träffas på frukost. Gillar också upplägget som man har på de här träffarna.
Lasse Wennman, Matakuten

– Helt klart blev jag varse om att vi fått en ny resturang i Hemsta. Jag tycker det är ett väldigt bra inslag att låta nya företagare presentera sig och sitt företag. Sedan tyckte jag det var intressant att höra om arbetet på Gefle Dagblad och deras tydliga satsning på näringslivssidorna och framtida webb.
Saknar ord för känslan att träffas igen! Men visst var vi alla lite ringrostiga i att mingla? Möten som dessa har saknas, så mycket mer än bara ”dagordningen” som kan avhandlas när man träffas.
Helene Åkerlind, Kommunalråd (L) Gävle

– Intrycket är att det känns som att kommunen gör mycket för näringslivets bästa och mycket händer i Gävle. Intressant att höra GD:s chefredaktör berätta och även bli ställd lite mot väggen. Lokaltidningen har ju en unik roll som rapportör och att ha örat mot marken, men även som opinionsbildare.
Det roligaste av alltihopa var att få träffas IRL! Man blir glad på gränsen till rörd, att få återse gamla ansikten och få träffa nya människor efter så här lång tid. Teams och andra tekniska hjälpmedel i all ära men inget slår det fysiska mötet! Vi är nog skapta på det sättet, tror jag!
Anders Rönngren, Entreprenör

– Jag tyckte att det kändes som tidningen förstår vikten av att näringslivet fungerar. Med mer inriktning på företagsfrågor. Kan dom då komma med positiva reportage så kanske vi kan förändra den negativa attityden hos Gävleborna och därmed stiga i Svensk Näringslivs ranking. Visst är det mycket som behöver förändras men vi gör mycket bra också.
Det var väldigt uppskattat att få träffas IRL. Mycket trevligt att möta människor som jag inte träffat på länge. Men det kändes fortfarande osäkert - får man hälsa eller hur gör man?
Bengt-Göran Wikström, Ryggbehandlare

– Spännande att få höra nya Heat och deras etablering i Hemsta. Jag tycker att Katarina Ekspongs dragning var intressant och ser fram emot deras satsning på näringslivet. För mig var det en härlig känsla att så många anmälde sig och att det även var fem helt nya besökare som vi lyckades få på plats från Hemsta företagspark, ser en möjlighet att nätverket växer. Sedan var det skönt att kunna sitta och ”umgås” vid ett bord som jag inte gjort tidigare i rollen som ansvarig för frukostmötet. Dock kommer jag att under resterande år sköta bokningar och skicka inbjudningarna för Gävles företagarföreningar.
Ralph Brodin, Senior entreprenör

– Det var en trevlig frukostmorgon med fin inledning av Gävle Företagarföreningar och med intressanta föredragshållare som berörde näringslivet. Kul att få höra om den nya restaurangen Heat. Äntligen fick vi träffas live igen.
Annika Janglund, näringslivsutvecklare Gävle kommun