Stort intresse under pandemin

På grund av den distansering som skedde i samhället i samband med coronapandemin, var det många som sökte sig till alternativ underhållning. Många som sedan tidigare haft ett spelintresse har spenderat fler timmar på spelande, och börsintresserade personer har samtidigt investerat mycket mer pengar i marknaden.

Undersökningar som bland annat gjorts i USA visar att trenden fortsatt är på väg uppåt. Det innebär alltså att både spelbolagens aktier och spel med största sannolikhet kommer vara lika populära när pandemin svalnat av.

Att tänka på vid investering i gamingaktier

Att hitta rätt aktier överlag kan verka som en djungel, men ännu mer i spelvärlden om man inte sedan tidigare varit insatt i företagens utveckling och framgång. Som novis inom spel är ett bra tips att börja läsa diverse börsnyheter för att lära sig om både köp och försäljning av aktier. Det ger också en uppfattning om vilka företag som kan vara potentiellt värdefulla framöver.

Det är också fördelaktigt att göra research hur själva investeringarna görs. Eftersom det idag finns både svenska och utländska spelbolag på börsen gäller det att man har koll på de regler som gäller. I exempelvis Norden, delar av Europa och USA är det relativt enkelt att börja investera genom börsmäklare som Avanza eller Nordnet, men det kan i vissa länder vara mycket svårare.

Eftersom det idag är en väldigt hård konkurrens på marknaden finns det även en risk att vissa av de bolag som idag är börsnoterade inte överlever. Som konsekvens kan man som investerare förlora mycket om man väljer gamingaktier med sämre prognoser. Det är därför viktigt att lära sig mer om hur spelbolagen fungerar och dess skillnader, då såväl intresse för spelen som teknologins utveckling kan spela stor roll.

Olika spelformer – primär skillnad mellan bolagen

Den primära skillnaden mellan spelbolagen är förutom storlek och teknologi även vilka spelformer de erbjuder. Det kan handla om TV- och datorspel men även mobilspel som blivit alltmer populära på senare tid. Med ett ökat användande av mobiler och surfplattor har det skapats flertal olika spel som anpassats efter det mindre formatet.

Idag är det också väldigt populärt att mobilspelen erbjuder olika köperbjudanden som gör att spelarna kan ta sig vidare. Dessa, så kallade mikrotransaktioner, har visat sig vara väldigt effektiva för att öka marginalerna och är alltså fördelaktigt för spelbolagen att investera i.

TV- och datorspel, å andra sidan, har i stället det som benämns som premiumspel där spelaren äger spelet genom att köpa det. För att investera i denna typ av spelbolag, kan det vara bra att se till deras utveckling historiskt och vad de har i pipelinen. Detta eftersom intäkterna från vissa premiumspel minskat i takt med fler mobilspel på marknaden.

Det kan alltså vara bra att se om spelbolagen planerar flera uppgraderingar, eller nya tillbehör som exempelvis virtual reality.

På grund av dessa skillnader är just spelsegmentet en ojämn marknad med växlande intäkter, och garanterar inte en viss avkastning för den som investerar. Som med alla aktier finns det alltid en risk, men det finns också stora chanser att hitta en guldgruva bland spelbolagen.