Det finns även olika storlekar och form på vinglas. Vissa vinglas är utan fot, vissa är extra stora, vissa vinglas har även fina tryck på sig.

Skillnad mellan rödvinsglas och vitvinsglas

Glasens design beror på vilken sorts vin man planerar att dricka och är utformade för att förhöja din upplevelse av drycken. Rödvinsglasens stora kupor framhäver aromen och dofterna, medan vitvinsglasens mindre kupor håller vinet svalt.

Greppvänlig stjälk och fot på glaset gör dem sköna att hålla och bidrar också till att drycken behåller sin temperatur.

Vinprovarglas för att prova vin

Det finns en tredje kategori av vinglas och det är vinprovarglas. Dessa glas är vanliga vinglas, men är utformade på ett sätt som är extra bra till när man provar vin. Detta då det är viktigt när man provsmakar vin att använda sig av vinglas som ger en tydlig och neutral bild av vinet i fråga.

Dessa vinglas är lite mindre och som med sin utformning återger en neutral arom- och smakbild ur vinet.

Till vardag eller fest?

Många har olika vinglas för vardag och fest. Det finns även vinglas för speciella tillfällen eller extra fina vinglas som kan vara trevligt att ge bort i present som till exempel vinglas i kristall.

Vissa försäljningsställen säljer vinglas i flerpack, till exempel 6-pack, vilket är bra om man ska ha middagsbjudning, vinprovning eller fest. Det går även att köpa vinglas styckvis eller i 2-pack.

Några kända tillverkare av vinglas

Några stora kända tillverkare av vinglas är till exempel Orrefors, Spiegelau, Riedel. Carolina Gynning och Kosta Boda erbjuder vinglas med tryck.

Oavsett vilket märke och modell du köper - se till att det är vinglas du tycker om. Då blir det både roligare och trevligare att inmundiga ett glas vin. Lycka till!