Politiker! Våga tänja på gränserna i reformarbetet!

5/12, 2017 kl. 00:01

Arbetsmarknadsläget är fortsatt starkt i Gävleborgs län, men AF:s senaste verksamhetsstatistik för oktober över antalet nyanmälda jobbplatser på Platsbanken väcker frågor. Antalet platser har nästan halverats på ett år till 1 500 stycken. Förvisso är det en signal om många lediga jobb, men varför denna minskning? Är det en bugg i systemet eller ett faktiskt efterfrågefall på arbetskraft?

Vi har skäl att följa utvecklingen noga. Inte minst mot bakgrund att vi alltjämt står med tydliga problem på arbetsmarknaden här i Gävleborg. Långtidsarbetslösheten för inskrivna arbetslösa över 24 månader har ökat sen ett år tillbaka. Särskilt allvarligt är läget för utomeuropeiskt födda långtidsarbetslösa: en ökning med 10 procent (!).

Vi behöver nu ett nytt reformtänk på svensk arbetsmarknad för att åtgärda problemen, växla upp företagandet och stärka integrationen. Vi måste samtidigt vara beredda på att slakta en del heliga kor och göra ett antal strukturella ingrepp. LAS är en tydlig fråga som fått stå nästan oförändrad sedan 1970-talet, trots att företagen uppger att risken att anställa är för hög och oförutsägbarheten likaså.

Arbetsförmedlingen (AF) hyser begränsat förtroende från såväl företagen som arbetssökanden. Och inte lär det öka när man kunde se på SVT GävleDala i början av november att arbetslösa minsann inte ska behöva gå till AF-kontoren mera. Nähä? Vad ska då AF göra? Har man helt övergett sitt kärnuppdrag om kontroll funktion av de bidrag som delas ut?

De åtgärder som på AF finns levererar dessutom för dåligt. Till exempel finns knappt 40 traineejobb i hela Gävleborgs län trots höga ambitioner om i vart fall ett tusental.

Det måste ske en drastisk förändring. Miljardrullningen för hela AF-systemet har tillåts få fortsätta för länge och det är faktiskt Svenskt Näringslivs medlemsföretag som betalar för kalaset genom arbetsgivaravgifterna. En framåtblickande reform av hela AF måste innehålla en minskning av kostnadsmassan samtidigt som uppdraget tydliggörs och renodlas mer mot kontroll och myndighetsutövning.

Nu återstår endast några få veckor av år 2017. Skulle jag önska mig en tidig nyårspresent är det ett löfte från länets politiker att inför det stundande valåret uttrycka en större problemmedvetenhet och våga tänja på gränserna i reformarbetet. Vi har inte råd med något annat – definitivt inte i vår region.

Lotta Petterson
Regionchef Svenskt Näringsliv

Denna artikel är publicerad på Företagsbladet via SvenskPress.se.
Se villkor här »

Svenskt Näringsliv

Svenskt Näringsliv

Medlem sedan 2013-02-12

Svenskt Näringslivs vision lyder: ”Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd”.

Svensk... Läs mer

Vad vill du läsa?

Publicera

Välj ditt språk

Mer läsning

Erbjudanden

Visa fler erbjudanden »

Facebook

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Hjälp

Stäng