Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Reglerna ska anpassas efter småföretagare - inte tvärtom!

7/10, 2019 kl. 10:00

Näringsminister Ibrahim Baylan genomför i höst en regelförenklingsturné med hjälp av bland annat Företagarna. Regelförenklingsturnén pågår under hösten och innehåller fem besöksmål, i skrivande stund vet vi ännu inte om det innefattar Gävleborg.

Syftet med turnén är att göra det enklare att driva företag genom att förenkla de regelverk som företag behöver förhålla sig till idag. Den ska samla inspel som leder till konkreta regelförenklingar som ska presenteras under och efter turnén.

Och sådana exempel finns det ingen brist på. Under sommaren var det bland annat en följetong kring den populära restaurangen Adrians i Gävle. Doung Thach köpte restaurangen på Södermalmstorg för några år sedan. Sedan dess har Adrians restaurang och bar, som restaurangen heter, varit uppskattad och verksamheten har gått bra. Men kommunen ville att Doung Thach skulle riva två tredjedelar av restaurangen. Motivering: Det förfulade torget. Efter kritiken ändrade dock kommunen beslutet.Vägen dit tar förstås mycket energi för den enskilda företagaren.

Ett stenkast från Adrians ligger Bastard Burgers, ett snabbväxande hamburgerkoncept från Luleå. Från att några vänner med intresse för steetfood för tre år sedan startade ett "hål i väggen" har nu Bastard Burgers 24 etablerade restauranger, och ännu fler på väg. Den snabba expansionen har gjort att Bastard Burgers fått erfara att kommuner tolkar lagar och regler väldigt olika. Alkoholtillstånd är en av de mest tidskrävande processerna inför etableringar i nya kommuner.Konceptet med fokus på burgare och öl kom på ett par orter i konflikt med alkoholhandläggarnas syn på vad som ska stå på menyn. En del kommuner ställde andra krav på vilka förrätter och desserter som skulle finnas på menyn och en kommun krävde ytterligare en huvudrätt. Och i en annan kommun behövde man lägga till en chokladkaka (!) på menyn för att få alkoholtillstånd.

Ett problem är att kommunerna har så olika förutsättningar. Stockholm har handläggare som jobbar med alkoholtillstånd och där var processen lång för Bastard Burgers, men väldigt konstruktiv och byggd på dialog. I andra kommuner har det krävts enskilda möten med kommunalråd, näringslivschefer och alkoholhandläggare för att få bollen i rullning och få till en bra dialog. I en del kommuner fattas beslut dessutom bara några gånger per år, vilket leder till orimligt lång väntetid.

Se där några exempel från ett område i en stad. Näringsministern kommer inte att få brist på exempel på regelkrångel. Entreprenörer ska kunna fokusera på att förverkliga sina drömmar och skapa jobb och tillväxt. Reglerna ska anpassas för småföretagare – inte tvärt om!

Eva Cooper

Eva Cooper

Företagarna

Från Gävle, Gästrikland

Medlem sedan 2015-11-10

Arbetar som regionchef för Företagarna Dalarna och Gävleborg som samlar ca 3000 medlemmar.

Vad vill du läsa?

Publicera

Välj ditt språk

Mer läsning

Facebook

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Hjälp

Stäng

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer