Efter besök på calltjänstföretaget Ringbolaget – där flertalet anställda är under 26 år – blev det lunchmacka på Gavle Central Konferens före mötet med pensionärer på Träffpunkten på Söder.

Reinfeldt slog fast att Sverige står inför en åldringsexplosion innan han fortsatte med att beskriva det nuvarande pensionssystemet.
– Dagens system bygger på att människor arbetar och att börsen går bra. Det är ett system som nådde en bred enighet när vi införde det på 1990-talet – och det är jag noga med att försvara.

Statsminister Reinfeldt gick på offensiven direkt inför de församlade pensionärerna och försvarade Alliansens arbetslinje.
– Dagens pension avgörs av hur många som är i arbete nu. Om några år kommer vi att få lära oss ett nytt ord, ”arbetskraftsbrist.

Han passade även på att försvara regeringens invandringspolitik, efter att en av åhörarna efterfrågat kostnaderna för invandringen.
– Vi kan inte stänga Sverige, sa statsministern och menade att vi bättre måste ta tillvara på den arbetskraft som invandrare utgör.

Ingen av pensionärerna som mötte upp på Träffpunkten ifrågasatte den tidigare så kritiserade ”pensionärsskatten”.
– Det visar att pensionärer är ansvarsbärare, tyckte Reinfeldt. Och så tog de kanske intryck av min redogörelse för sambandet mellan arbete och pensioner här i början.

Bildtext: Statsminister Fredrik Reinfeldt hade själv önskat att få besöka Träffpunkten som startats med hjälp av regeringens stimulansmedel för äldre – i Gävle drygt 6 miljoner kronor under två år fördelade på Gävle, Hedesunda och Hamrånge.