Robert & Anita Ahlgrens Donationsfond delade ut stipendier till Gävleborgsföretag
24/1, 2020 kl. 21:43Läkerol, det vill säga F. Ahlgrens Tekniska Fabrik AB, var under över 100 år en viktig del av Gävles näringsliv. Redan 1885 startades företaget och förblev i familjens ägo till 1985, när det såldes till Procordia (fd Statsföretag). Vd Robert Ahlgren var tredje generationen hans farfars bror var grundaren Fredrik Ahlgren. Ahlgrens utmärkte sig för nytänkande både när det gällde produktutveckling, marknadsföring och export. Det är just den andan som Robert och hans fru Anita vill uppmuntra via sin Donationsfond, som idag förvaltas av en stiftelse. Stiftelsens ledamöter utses av Mellansvenska Handelskammaren. Den 21 januari, på Mellansvenska Handelskammarens kontor, delade fondens ordförande Ove Anonsen ut 2019 års stipendier till 6 företag i Gävleborgs Län.
Ahlgrens Donationsfond är inte bara en av regionens större, den är också ensam om inriktningen att stödja innovativa idéer som främjar internationell handel. Fonden har hittills delat ut totalt nästan 6 miljoner kronor.
– Stipendieansökan för 2020 ska vara inlämnad senast 31 oktober, sa Ove Anonsen. Information och formulär för ansökan finns på vår hemsida.
Stipendierna delas ut en gång om året och följande företag hade valts ut för 2019.
• Taste of Sound AB, Gävle
Per och Iréne Moneeo var på plats för att ta emot stipendiet.
– Vi skriver och producerar musik som förstärker smaker för olika tillställningar och middagar, sa Per Moneeo. Matupplevelserna berör alla våra sinnen, även hörseln.
Taste of Sound arbetar med ett unikt koncept där en middag, från en trerätters till 9 eller fler serveringar, komponeras till en totalupplevelse. Genom att skriva musik med samma egenskaper som rätterna, förstärks smakupplevelsen med upp till 60 procent.
- Vi hjälper våra kunder att kommunicera sitt budskap med hjälp av mat och musik i kombination.
En middag där musikupplevelsen, smakintrycken och det visuella går hand i hand för att förstärka den totala upplevelsen.
Tast of Sound har utvecklat en metod där de tillsammans med kunden analyserar middagens sammanhang, tema, samt vilka budskap och effekter som ska uppnås. I samråd med kocken utvecklas parametrar för hur man ska uppnå den uppsatta målsättningen. Resultatet blir en komposition för varje rätt, som förstärker smakintrycken för att nå önskad effekt.
– Vi skrev 2016 en bok om vårt arbete, "Krydda med musik", och vi behöver göra en engelsk översättning för att lansera den internationellt och därför sökte vi stipendiet, sa Per Moneeo.
http://www.tasteofsound.se
• Borg Innovation AB, Gävle
Borg Innovation är dotterbolag till Borgs Ingenjörsbyrå som i manga år har arbetat med illustrationer, 3D-animationer och interaktiva lösningar.
– Vi har tagit fram en webapplikation för att man ska kunna bygga sina egna interaktiva 3D-lösningar för använding på webben och även kunna skapa bilder för tryck eller web, sa Mattias Borg.
Tanken är att de som vill göra sina egna interaktiva projekt eller bilder ska kunna göra det med den här applikationen och den ska inte köpas utan abonneras.
– Vi planerar att lansera tjänsten inom kort och optimera sökord och texter till engelska samt ta fram en plan för internationell marknadsföring då den inte har någon geografisk begränsning, och det är därför vi sökte det här stipendiet.
http://www.borg3d.com
• Ebjur AB, Hudiksvall
Det var när grundaren Elin Bjur arbetade i USA som hon upptäckte att amerikaner av idag blir allt mer intresserade av hållbara och hälsosamma livsmedel och att allt fler väljer bort alkohol - men att ett bra alternativ saknas. Hon fick en idé att skapa en alkoholfri gin och testade idén genom att intervjua bartenders i Los Angeles. Ebjurs gin har fått produktnamnet ”Törstig”! Håkan Bjur var på plats för att ta emot diplomet, eftersom dottern Elin själv var i Danmark. Stipendiet ska användas för etableringen på den amerikanska marknaden med tonvikt på Kalifornien, där efterfrågan är i stark tillväxt.
– Törstig är en helt alkoholfri, destillerad skandinavisk gin och är gjord på de klassiska ingredienserna enbär och citrusskal, kombinerat med lavendel, lönnbark och granskott, sa Håkan Bjur. Dessutom med både ingredienser och inspiration från Hälsingland!
http://www.ebjur.com/
• NITIU AB, Gävle
NITIU var ursprungligen ett nätverk som omvandlats till ett aktiebolag. Företaget arbetar med att utveckla nya materialstrukturer och det som väckt störst uppmärksamhet hittills är en superstark men superlätt struktur som man har patenterat i stora delar av världen.
– Strukturen är bland annat lämpad för att kunna bygga gastankar för vätgasbilar och som är både lätta och tål högt tryck, sa Michail Stockfelt. Vår struktur kan vara den sista pusselbiten som behövs för att göra det möjligt att massproducera vätgasbilar.
NITIUs struktur användes i en produkt som fick väldigt stor uppmärksamhet, nämligen Sandviks rostfria och okrossbara elgitarr som man bjöd in den svenska hårdrockslegendaren Yngvie Malmsten för att testa. Det gick bra att spela på gitarren, men den gick inte sönder när Malmsten svingade den mot golvet.
Den nya strukturen är också lämplig för att bygga lagringsenheter för energi från solceller.
– 2017 var första året som solenergi var billigare än fossila bränslen, sa Michail Stockfelt. Verkningsgraden på solpaneler är mindre viktig eftersom det finns gott om plats för att sätta upp solpaneler.
http://nitiu.se/
• JE-Medic AB, Gävle
Företaget grundades av Lars Jern för 25 år sedan.
– Jag har jobbat inom läkemedelsindustrin därefter på Ahlgrens och hade därför goda erfarenheter av tillverkningen av pastiller när vi startade JE-Medic, sa Lars Jern. Allt fler företag började intressera sig för GMP, Good Manufacturing Practice, som är ett system för att säkerställa att tillverkning och kontroll ständigt sker i enlighet med gällande läkemedelsnormer.
Inte enbart läkemedelsföretag är intresserade av GMP utan också alla företag som erbjuder olika slags pastiller.
– Vi tillverkar produkter och varumärken för kunder både i Sverige och i andra länder, sa Lars Jern. Hittills har vi inte marknadsfört egna varumärken för att undvika konkurrens med våra kunder.
Men nu är ett eget varumärke på gång som finns på den engelska marknaden.
- Vi har tillverkat deras produkter i 20 år men nu har de beslutat att satsa på andra delar i företaget så vi har köpt rättigheterna, sa Lars Jern. Vi behöver utveckla verksamheten för att marknadsföra den här produkten i England och det är därför som vi sökt stipendiet.
JE-Medic tillverkar de flesta pastiller som innehåller läkemedel och säljs i Sverige.
– När det gäller pastiller mot muntorrhet så är alla pastiller på den svenska marknaden tillverkade av oss här i Gävle, sa Lars Jern.
JE-Medic är ett familjeföretag med 12 anställda men man planerar för att expandera. Till exempel ska man bygga ut torkkapaciteten från 3 torkar till 7 stycken.
• Månses Design AB, Söderhamn
Företagets ägare Malin Eliasson hade tyvärr inte möjlighet att närvara, så hon får sitt diplom vid ett senare tillfälle.
Månses Design med ett koncept för det dukade bordet men som även designar egna produkter. Företaget har också en butik i Stugsund det finns möjlighet att prova produkterna samt testa och känna på företagets porslin.
Stipendiet kommer att användas till att utreda och förbereda en etablering av varumärket Månses Design på hotell och restauranger (HORECA-företag) främst i Frankrike, Österrike och Schweiz.
http://www.mansesdesign.se/
Det var avslutningsvis ett spännande gäng entreprenörer som hade samlats hos Handelskammaren. Idéerna flödade och flera samarbeten diskuterades.All heder till stiftelsens styrelse som valt ut de 6 entreprenörerna med internationella ambitioner!
Stiftelsens styrelse: Ove Anonsen, ordf., Arnfinn Fredriksson, Johan Tunhult, Åke Axelsson och Lars Larsson.
Du som är företagare och som är intresserad av internationell marknad, se till att lämnaa ansökan dig senast den 31 oktober!
F. Ahlgrens Tekniska Fabrik AB, en bakgrund
Med hjälp av en mortel, en 60 liters ångkittel, hopsparat kapital och en lånesumma på 2.500 kronor inledde Fredrik Ahlgren sin första egna produktion av kemisk-tekniska varor. Året var 1885 när F. Ahlgrens Tekniska Fabrik AB startade sin verksamhet i Gävle, och redan efter ett år kom 14-årige brodern Adolf in i det företag som nu utvecklades snabbt. Vid sekelskiftet var såväl företagets varumärken som familjen Ahlgren välkända namn.
1885: Fredrik Ahlgren startar färghandel, Firma F. Ahlgren. Hans bror Adolf anställs och man tar fram nya produkter med de kemikalier man hade tillgång till.
1895: första fabriken anläggs på Norra Skeppargatan
1900: Adolf Ahlgren startar grosshandel
1907: Adolf övertar ledningen när Fredrik avlider
1909: Läkerol lanseras och man använder mycket marknadsföring, så kallad intygsreklam där dåtidens kändisar rekommenderar Läkerol, bland andra Selma Lagerlöf, ärkebiskop Nathan Söderblom, Fred Astaire, Josephine Baker, Maurice Chevalier, kompositören Franz Lehàr, världskända sångerskan Christina Nilsson, Tysklands president Paul von Hindenburg med flera samt ett stort antal Nobelpristagare.
Tysklands president Paul von Hindenburg: ”Bestätige gern, dass mir die Läkerol-Tabletten bei Erkältungen und leichter Infektionen der Atmungsorgane usw. ausserordentlich gute Dienst geleistet haben.” (Övers: Bekräftar gärna att Läkeroltabletten har gjort mig utomordentligt gott vid förkylning och lättare luftrörskatarr mm). I sanning en extraordinär ”reklampelare”!
1921: fabriken vid Södra Skeppsbron på Brynäs byggs
1932: företaget ombildas till F. Ahlgrens Tekniska Fabrik AB
1933: Bengt Ahlgren, son till Adolf, tillträder som affärsledare och utnämns 1950 till vd
1972: Robert Ahlgren tar över som vd efter sin far Bengt
1975: konkurrenten Pix köps
1985: 100-årsjubileum och samtidigt slutet på familjen Ahlgrens inflytande när företaget säljs til Procordia (fd Statsföretag). Ove Anonsen utses till vd för Ahlgrens
1993: Ahlgrens säljs till Huhtamäki (Finland). Företagets döps om till Leaf
1999: Leaf köps av CSM (Holland)
2004: företaget köps av Nordic Capital (startat av förre Gävlebon Robert Robert Andreen) och CVC
2012: företaget går samman med Cloetta och man byter till det namnet eftersom Cloetta är börsnoterat
2014: fabriken i Gävle stängs
2020: det mesta av fabriksbyggnaderna är idag rivna och marken förbereds för att bli ett bostadsområde: "Godisfabriken" med mottot "Makes people talk", med tillstånd av Cloetta
Läkerol var tidigt ute med bioreklam, här ett exempel från 1934: https://www.youtube.com/watch?v=IWcZTGg8_eo
Text: Torbjörn Edlund
Foto: J-berg.com
Foto övrigt: Stiftelsen