Systemet ansvarar för att rena avloppsvattnet från hushållet innan det släpps ut i naturen, så att miljön inte påverkas negativt. Hur funkar enskilt avlopp? Det går vi igenom här samt tar även upp vilka typer det finns.
Vad är ett enskilt avlopp?
När man talar om enskilt avlopp så innebär det helt enkelt att fastigheten har sitt eget system för att hantera avloppsvattnet. Det avloppsvatten som kommer från toaletter, det kallas för svartvatten. Det vatten som kommer från duschar, disk, tvätt och handfat kallas gråvatten. Eftersom vattnet innehåller bakterier, kemikalier och näringsämnen som inte får hamna direkt i naturen, behöver det renas.
Olika typer av enskilda avlopp
Det finns olika system för enskilt avlopp och vilket som passar bäst det har att göra med markförhållanden, tillstånd och hur många personer som ska använda systemet.
Trekammarbrunn med infiltration
En vanlig lösning är en trekammarbrunn, där avloppsvattnet först passerar genom tre kammare där slammet sjunker till botten och skiljs från vattnet. Efter trekammarbrunnen rinner vattnet vidare till en infiltration eller markbädd. Infiltrationen består av ett lager grus och sand där vattnet renas när det rinner genom marken innan det når grundvattnet.
Minireningsverk
Ett minireningsverk fungerar på samma sätt som ett kommunalt reningsverk, men i mindre skala. Det använder biologiska och kemiska processer för att rena vattnet. Denna lösning passar för permanentbostäder med högre krav på rening, eftersom det klarar att rena större mängder avloppsvatten än exempelvis en trekammarbrunn.
Sluten tank
Ett slutet system innebär att allt avloppsvatten samlas upp i en tank som regelbundet töms av en slambil. Detta är en enkel lösning för fastigheter som bara används ibland, till exempel fritidshus. Nackdelen är att det kan bli dyrt i längden om tanken måste tömmas ofta.
Underhåll
Alla enskilda avloppssystem behöver underhållas regelbundet. Till exempel ska slamavskiljare tömmas, infiltrationen ska kontrolleras, och minireningsverk behöver ibland kemikalier för att fungera optimalt. Ett väl underhållet system är inte bara bra för miljön utan kan också förlänga livslängden på avloppsanläggningen.