Varför stiger elpriserna?

Det finns många olika anledningar till varför elpriserna stiger. En av de främsta orsakerna är att efterfrågan på el ökar, medan tillgången minskar. Man bör därför kolla vilket som är det billigaste elbolaget just nu för att hitta rätt pris. Andra orsaker till högre elpriser kan vara skatter och avgifter, och även oroligheter inom politik och ekonomi. 

Hur vet jag om jag ska välja fast och rörligt elpris?

Det finns två olika typer av elpriser, fast och rörligt. Rörligt elpris är det pris som du betalar per kWh som du förbrukar. Detta pris kan variera beroende på hur mycket el du förbrukar och när du förbrukar den. Fast elpris är ett pris som är bundet till ett visst belopp per kWh under en viss period, vanligtvis ett år. Detta innebär att du alltid vet exakt hur mycket du kommer att betala per kWh oavsett hur mycket el du förbrukar.

Rörligt elpris kan vara bra om du bara använder en liten mängd el under perioder då priserna är låga. Detta innebär att du kan spara pengar på din elräkning. Fast elpris kan vara bra om du vill ha trygghet i dina kostnader och inte behöver oroa dig för att priserna ska stiga under året.

Hur mycket kan du spara genom att installera solceller?

Det finns flera olika sätt att spara pengar genom att installera solceller. En av de största fördelarna är att man kan minska sin elräkning. Genom att använda solenergi istället för el från ett kommersiellt elbolag, kan man ofta spara tusentals kronor per år. Dessutom är det bra för miljön, eftersom solenergi är en förnybar energi ressurs.

En annan stor fördel med solceller är att man kan sälja tillbaka energin till elbolaget. I många länder har man en så kallad nettoavkastning, vilket innebär att man betalas för den energi man producerar och inte använder själv. 

Spara pengar på din elräkning – här är 5 tips

1. Se till att du har en bra elavtal.
2. Installera en elmätare och se till att du följer den.
3. Spara energi i hemmet genom att använda lågenergilampor och andra energisparande tips.
4. Titta på din elräkning och se hur mycket energi du faktiskt använder, så att du kan justera ditt beteende därefter.
5. Använd appar och tjänster som hjälper dig att spara energi.