Börja med sängen

Sängen är utan tvekan den viktigaste möbeln i sovrummet. För två personer är en säng med måtten 180x200 cm eller minst 160x200 cm optimal. En säng på 140x200 cm är inte särskilt lämplig för ett par som sover länge, den ger inte den komfort som krävs för en god natts sömn.

Du kan spara mycket utrymme med en bäddsoffa, som också kan användas som soffa eller rullbädd under dagen. Den har också ett förvaringsfack där du kan förvara sängkläder, täcken och kuddar.

För studiolägenheter där sovrummet är kopplat till vardagsrummet är en fällbar säng ett bra val. Den finns i två grundläggande versioner - horisontell och vertikal. Det är också värt att överväga att köpa en fällbar säng i kombination med en soffa, garderob eller hyllor.

Fortsätt med lagringsutrymme

I regel är en garderob också en del av sovrummet. I ett sovrum där varje centimeter är värdefull kan du använda en garderob med högt tak. Det är definitivt värt att investera i en skräddarsydd inbyggd garderob. Välj en ljus färg på dörrarna, det förstorar utrymmet visuellt. En spegel på garderobsdörren ger mer ljus i rummet.

En annan praktisk lösning för att förvara säsongskläder eller onödiga saker är förvaringslådor. Du kan placera dem i garderoben eller under sängen. Dessutom kan lådor eller korgar i olika färger och former också fungera som ett designtillägg i ditt sovrum.

Du ska överhuvudtaget inte överdriva med möblerna i sovrummet, utan rummet ska kännas så luftigt som möjligt. Du kan ersätta klassiska sängbord med väggmonterade bord, en bokhylla med några få hyllor.

Välj ljusa färger

Ett mörkt målat sovrum ger ett trångt intryck, så låt väggarna vara helt vita eller måla bara en av dem i en kontrasterande färg. Om du känner dig obekväm med vit färg kan du välja mjuka pastellfärger. Använd kontrasterande och mer färgglada färger för små dekorationer i sovrummet, liksom för kuddfodral och sängöverkast.

Försök att få in mycket ljus i rummet, både naturligt och artificiellt. Har du ett litet fönster? Låt tröskeln vara fri så att du inte gör fönstret ännu mindre. I ditt sovrum bör det inte saknas en stor spegel, antingen som en del av garderobsdörren eller som en hängande spegel på väggen.

Blanka ytor och rena linjer gör också rummet ljusare. Horisontella ränder öppnar också upp rummet, antingen som ett mönster på tygtillbehör eller som en lång hylla ovanför sängen. Vertikala ränder å andra sidan ger rummet höjd.

Glöm inte att städa regelbundet

I ett sovrum där utrymmet är begränsat bör du försöka hålla det så snyggt som möjligt. Försök att eliminera klädesplagg, laddningskablar och fula högar med böcker. Se i allmänhet till att hålla nere antalet saker och göra dig av med allt du inte behöver och som tar upp värdefullt utrymme i garderoben.