Vad är tjänstepension?

Först och främst – vad är tjänstepension egentligen? Det är en del av pensionen som arbetsgivaren finansierar. Hela 9 av 10 anställda har tjänstepension så det finns goda chanser att du också har en. Alla som arbetar du inom stat, kommun eller region har denna typ av pension. Bland privata arbetsgivare varierar det, men de flesta har trots allt tjänstepension.

Vem bestämmer tjänstepensionen?

I många fall specificeras tjänstepensionen i de kollektivavtal som finns mellan arbetsgivarorganisationer och arbetsgivare. Det är också vanligt att den görs upp direkt mellan arbetsgivare och anställd.

Varför är tjänstepensionen viktig?

Du har säkert sett pensionspyramiden från Pensionsmyndigheten. I botten finns din allmänna pension som består av inkomstpension och premiepension. Den övre delen består av tjänstepension och eget sparande. Just tjänstepensionen utgör för de flesta en ganska stor del av pensionen. Saknar du den är risken stor att du kommer att få en lägre pension än vad du upplever att du kan klara dig på. Har du inte någon tjänstepension idag är det med andra ord hög tid att skaffa sig en.

Handlar det bara om pengar?

Nej, tjänstepensionen innehåller förutom själva pensionen ofta även vissa försäkringsskydd. Det kan handla om sjukförsäkring, premiebefrielse och sjuk- och aktivitetsersättning.

Vad gör jag om jag saknar tjänstepension?

Om du inte har någon tjänstepension från din arbetsgivare gör gott i att fråga om du kan få en individuell tjänstepension. Du behöver inte vänta till något speciellt tillfälle för att fråga men har du löneförhandling kan det vara läge att passa på att fråga.

Vad händer om jag inte kan få tjänstepension genom min anställning?

Ifall du får nej från din arbetsgivare eller om du är egen företagare kan du i stället starta ett eget sparande. Pensionsmyndigheten rekommenderar att du spar undan minst 4,5 till 6 procent av din månadslön före skatt om du har en lön som är som högst 44 375 kronor. Detta belopp gäller 2022. Har du högre lön behöver du spara mer.

Hur stor tjänstepension får jag?

Det enklaste sättet att räkna ut hur stor tjänstepension just du kommer att få är att logga in på Mina sidor hos Pensionsmyndigheten. Du loggar in med ditt BankID. Där kan du sedan skapa olika prognoser för hur mycket pension du kommer att få beroende på när du planerar att gå i pension. Du ser också de olika delarna av pensionen, inklusive din tjänstepension. En annan bra resurs är Minpension.se där du kan se det samlade värdet av ditt tjänstepensionssparande hittills.

Hur mycket tjänstepension bör jag ha?

De flesta arbetsgivare sätter av 4,5 procent av lönen upp till 44 375 kronor och har du lön över denna gräns så är det 30 procent av den överskjutande delen, vanligtvis. Exakt hur mycket tjänstepension du bör ha beror således på din lön och hur många år du arbetat. Lannebo har beräknat att en person som idag är 45 år rimligen kan ha sparat ihop till runt 500 000 kronor i tjänstepension i snitt. Är du 65 år har du statistiskt sett sannolikt runt 1,3 miljoner i tjänstepension.