Olika kulturer ser olika på lycka och tur. En del kulturer tror att finansiella framgångar endast är möjligt om till exempel astronomin stämmer eller gudarna är på ens sida, medan vi i Sverige är bland de minst skrockfulla i världen. Trots det går det att hitta vidskepelse från öst bland våra mest folkkära sysselsättningar.

När du driver ett företag eller en verksamhet är det troligt att du har din skicklighet att tacka för eventuella framgångar. Du kanske känner att du haft turen på din sida, men det är ändå du som person som har förverkligat framgångarna i karriären. Däremot, när det gäller otur eller misslyckande, är vi mer villiga att skylla ifrån oss på dåliga förhållanden eller olycka, istället för vår egen oskicklighet. Mer om hur det är att driva företag kan du läsa om på Verksamt.se, som har en bra sammanfattning på sin hemsida, https://www.verksamt.se/driva

För visst vill vi ta åt oss av ära och berömmelse, men det känns inte lika lockande att axla ansvaret vid ett misslyckande. Trots det kanske du aldrig har hört någon skylla en misslyckad affär på ett speciellt datum eller på fullmånen. Men när det kommer till våra privatliv är det faktiskt annorlunda, speciellt inom sport- och spelkulturen. Här frodas allt från lyckotröjor till övertygelsen att en viss match måste ses på ett visst sätt för att favoritlaget ska vinna.

En kultur som förlitar sig mycket på lycka och slumpmässig tur är den kinesiska. Här har historiska traditioner ärvts i årtusenden och dagens moderna samhälle visar fortfarande tecken på skrock och ritualer - både privat och inom affärsvärden. Tron på lycka i Kina kommer från hörsägner och vidskepelser och sträcker sig från allt mellan lyckosamma färger till ödesdigra nummer.

Ta siffror till exempel. Siffror spelar en framträdande roll i kinesiska vidskepelser. Nummer och sifferkombinationer anses ofta vara lyckliga och är associerade med positiv energi eller “qi." Nio anses vara bland de tursammaste siffrorna, vilket betyder lycka och lång livslängd.

Nummerkombinationer är något vi i västvärlden har tagit efter, men kanske inte på samma sätt. Det är inte lika vanligt att lägga ödet i händerna på en viss siffra som det är i österländska kulturer. Däremot är det desto vanligare att förlita sig på sifferkombinationer när det gäller spel och tävlingar.

Två av våra mest folkkära spel använder sig av sifferkombinationer, nämligen Keno och Lotto. Och faktum är att Keno är ett kinesiskt spel som spelades första gången för över 2000 år sedan. På den tiden skickades dragningsresultaten med brevduva. Idag görs en dragning på nätet i stort sett varje minut dygnet runt.

Visst är Keno ett slumpmässigt spel som drivs av avancerade slumptalsgeneratorer, men det är ändå lockande för många att välja ut en kombination av siffror som känns lyckosamma. Och på det viset lever den traditionella kinesiska vidskepelsen vidare i något av det svenskaste vi har, nämligen spel som använder sig av sifferkombinationer.

Om du vill läsa mer om dagens moderna Kenospel, med eller utan vidskepelse, kan du läsa det här, https://www.hajper.com/go/keno/ - hos Hajper Keno guide.