Det finns fabriksmålade lister, obehandlade lister samt lister som är lackade eller betsade. Vad du väljer för taklist, det kan sätta rummets hela karaktär. Har du ett äldre hus kan det vara snyggt att använda en utsmyckad allmogelist. I ett modernare hem kan det passa bättre med en hålkälslist. Skugglist passar ofta bra om det är ojämna väggar och tak.

Tre olika lister

Tre olika taklister, det är skugglist, hålkäl och profilerad list. En skugglist heter så, just på grund av att den så att säga kastar upp en effektfull skugga mot taket eller ner på väggen. Men denna list kan du på ett snyggt sätt dölja övergången mellan vägg och tak. Det är en ganska modern klassisk list kan man säga, som även är enkel att sätta upp.

En hålkälslist, det är en list som har en inåtbuktande, rundad profil. Det är en list som passar de allra flesta stilar samt även passar de allra flesta socklar och foder. Denna typ av list ses som en anrik klassiker, då de har använts i svenska hem sedan 1700-talet. Men de passar in minst lika bra idag.

Sedan så finns det så kallad profilerad list. Det finns dock en massa namn på denna list, som allmogelist, snickarglädje, svanhals, franska snickerier. Det finns idag många olika varianter, som kan ge rum olika stil och utseende.

Att sätta taklist

Det gäller att göra på rätt sätt när du ska sätta taklist samt även se till att du har rätt verktyg och övrigt material. Du som vill veta hur man gör, du hittar många bra guider på nätet som du kan läsa och följa!