Bra dricksvatten är en förutsättning för att vi ska kunna producera livsmedel och för att vi ska kunna använda vattnet i hushållet för att laga mat och tvätta oss. Vattenprover är därför ofta en vital del för dig som småbarnsförälder eller hus/villa-ägare. Vi berättar mer.

Beställ vattenprover online

Att ta vattenprover är enklare än du tror. Nu för tiden gör du en enkel beställning via nätet, får hem ett provkit och sedan skickar du in vattenprovet för analys. Svårare än så är det inte. Sedan väntar du på resultatet som också innehåller ett åtgärdsförslag. Frågan är dock när du ska ta ditt vattenprov? Som redan nämnts bör du göra det med en viss regelbundenhet, oavsett hur ditt vatten ser ut eller smakar. Även vatten som upplevs och ser rent ut kan innehålla farliga ämnen. Det finns dock vissa tydliga tecken som du kan hålla utkik för som gör att du bör göra ett vattenprov. Bland annat handlar det om vattnets lukt och smak.

En dålig lukt kan bero på svavelväte eller metangas, men kan också bero på att bakterier eller avlopp har kommit ut ur din vattenkran. Vitt- eller grumligt vatten beror främst på gaserna kväve och syre som blivit upplösta. Det behöver dock inte vara farligt. Brunaktigt vatten kan orsakas av järn vilket ger en obehaglig smak samt en missfärgning på tvätt, disk och i toaletten. Detta kan leda till att rören blir täppa vilket kan bli dyrt att reparera. Svarta prickar i dricksvattnet orsakas oftast av mangan. Mangan faller ut i vattenledningarna och ger ett missfärgat vatten, vilket oftast syns på ren tvätt.