En mycket viktig sak att skaffa före du reser, det är ett visum eller ett inresetillstånd. När det gäller Visum/ESTA till USA, så omfattas Sverige av Visa Wavier Program (VWP). Det innebär att du med ett ESTA kan vistas i USA upp till 90 dagar. Men bara om du ska turista runt! Du får inte jobba eller studera med ett sådant tillstånd. 

Krav för att du ska få resa till USA med ESTA:

• Du ska inneha ett giltigt pass.
• Du ska ämna att stanna i högst 90 dagar som turist. Du får varken arbeta eller studera.
• Du ska inneha en tur-och-retur-biljett.
• Du måste ha bevis på finansiell säkerhet, alltså att du har tillräckligt med pengar på banken för att klara din vistelse i USA.
• Du måste ha ett giltigt pass, som är så kallat maskinläsbart. Alla nya svenska pass är sådana. Du kan se på ditt pass att det på dess framsida sitter en symbol som ser ut som en kamera. Det innebär att det är ett maskinläsbart pass. 

När krävs visum?

Ibland är det ett måste ha ett visum och inte en ESTA. Ett visum krävs om du ska stanna i USA i mer än 90 dagar. Sedan finns det olika visum beroende på vad det är du ska göra. med ett visum är det bland annat tillåtet att jobba eller att studera. Det är ju något du inte får göra med ett ESTA. För fullständig information om olika visum så kan du kolla in amerikanska ambassadens sida på nätet.

Passageraruppgifter och returbiljett

För att resa till USA så krävs det även att du har en tur-och-retur-biljett. Sedan måste alla dina uppgifter i din flygbokning som namn, mellannamn, kön och födelsedatum stämma överens med vad som står i passet. 

Det är viktigt att du har en returbiljett, för detta är något som USA kräver att du ska ha för att komma in i landet. Det kan även vara en biljett till ett annat land, huvudsaken är att du har en biljett som visar att du lämnar landet

Viktigt med adress för första natten

För att få resa in i USA så måste du uppge den adress du ska vistas på första natten. Så se till att boka boende minst för första natten i landet. 

Andra viktiga saker att tänka på

En sak som är bra att tänka på, det är att inte ha för mycket bagage med dig samt att se till att låsa bagaget med så kallat TSA-lås som de amerikanska myndigheterna har godkänt. Om det är så att du har ett annat typ av lås, så kan de bryta upp det utan att du får ersättning för att de har gjort det. 

Ditt ESTA är giltigt i två år så under denna period kan du resa till USA hur ofta du vill men bara stanna 90 dagar per gång.