Regelverket och lagen: Enligt svensk lagstiftning är säljaren normalt ansvarig för att bostaden är i gott skick och välstädad vid överlåtelsen, om inget annat har avtalats. Detta innebär att säljaren förväntas genomföra en flyttstädning av bostaden innan den överlämnas till köparen. Detta regleras främst av Jordabalken och Konsumentköplagen.

Enligt Jordabalken, 4 kap. 17 §, ansvarar säljaren för att lämna bostaden "i det skick som köparen med fog kan förutsätta med hänsyn till bostadens ålder, pris, skick och det av köparen i övrigt upplysta". Detta innebär att säljaren förväntas hålla en rimlig standard på städningen, med beaktande av bostadens specifika omständigheter.

I Konsumentköplagen, 18 §, fastställs att om inget annat har avtalats, ska bostaden överlåtas "i sådant skick att den är lämplig för köparens ändamål". Detta inkluderar en acceptabel standard på städningen.

Påtal av brister i städningen: Om köparen inte är nöjd med städningen av bostaden, är det viktigt att påtala eventuella brister så snart som möjligt. Detta ger säljaren eller en städfirma möjlighet att åtgärda problemen och se till att bostaden städas ordentligt.

Enligt rekommendationer bör köparen inspektera bostaden så snart som möjligt efter att ha tagit över den och påtala eventuella brister inom skälig tid. Det är också klokt att dokumentera bristerna genom att ta fotografier eller göra en skriftlig beskrivning för att ha bevis om det skulle bli tvist senare.

Om köparen påtalar bristerna inom skälig tid har säljaren normalt en skyldighet att åtgärda problemen. Det är vanligt att parterna kommer överens om att en städfirma anlitas för att utföra en korrekt flyttstädning. Om säljaren inte åtgärdar bristerna eller inte samarbetar, kan det vara nödvändigt att vidta rättsliga åtgärder för att få en lösning.

Slutsats: Vid en bostadsförsäljning är flyttstädningen en viktig aspekt som regleras av lagar och regelverk. Enligt svensk lag är säljaren normalt ansvarig för att bostaden är välstädad vid överlåtelsen, om inget annat har avtalats. Det är dock viktigt att köparen påtalar eventuella brister i städningen så snart som möjligt, vilket ger säljaren eller en städfirma chansen att åtgärda problemen. Genom att känna till dessa regler och rättigheter kan både säljaren och köparen säkerställa att flyttstädningen genomförs på ett korrekt sätt och undvika eventuella konflikter.

Vänd er med förtroende till oss på Svensk Flyttstäd när ni vill ha en korrekt utförd flyttstädning utförd till lägsta möjliga fasta pris!

För mer information och kontakt
https://svenskflyttstad.se
E-post: kundtjanst@svenskflyttstad.se