Färre julklappar, mer känsla och lugn, mer tid att umgås, äta och njuta, de förhoppningarna har många inför julen, den största av våra högtidstidshelger. Ofta blir det tvärtom, med för mycket av nästan allt. Mitt i de snärjiga julförberedelserna kan ett besök i en julskrudad Furuvikspark vara ett välbehövligt andningshål, en skön inbromsning innan griljeringen av skinkan och stjärnan sätts på granens topp.
Det som verkligen slår dig när du kommer till parken är det faktum att hela parken strålar av ljus De över 750 000 ljuspunkterna skapar en nästan magisk känsla. Överallt, i träden, på de gamla huset och fäbodstugorna glimmar och glittrar det av ljus. Det är vackert och det är lugnt, som att vandra i ett riktigt jul och tomtelandskap. För visst vet ni att Tomten bor i Furuviksparken?
Självaste Tomtefar kan man hälsa på vid Erk-Jons gården och lämnar man ett litet bidrag till tomteverkstaden får man både sitta i knät och få en julklapp av honom. Och hela tomtefamiljen är på plats i parken. Nytt för i år är att Tomtemor flyttat in på Fäbodvallen. Där huserar hon tillsammans med djuren och har fått det riktigt mysigt och stämningsfullt. Två gånger varje dag bjuder hon alla nyfikna barn på en härlig sagostund i Källbrostugan.
Givetvis så har Tomtemor och Tomtefar alla sina Nissar med i parken som ni kan lyssna till när de sjunger fina julvisor i Nissarnas Julkör.
Beger ni er till Stallbacken håller Nissarna julverkstaden öppen med massor av julpyssel. Här kan du låta kreativiteten flöda, bland annat skapa din alldeles egna önskestjärna, skriva din önskelista, slå in paket m.m.

För många är ett besök i Furuviksparken kopplat till att hälsa på djuren och att åka karuseller. Och faktiskt, trots att det är december och biter i kinderna går det alldeles utmärkt att göra båda sakerna under de tre första adventshelgerna som jul I Furuvik pågår. Fyra karuseller snurrar gratis så det är bara att ta plats och åka så mycket man vill och orkar. Inne i Regnskogen hos djuren är det varmt och gott. Att slå sig ner på de stora stockarna och lugnt bekanta sig med och betrakta Manda, Magda och de stora schimpanserna är ett njutbart nöje. Hela tiden upptäcker man slående likheter med oss människor. Slående och tankeväckande, för vem är egentligen klokast? Av människans framfart på jorden att döma tycks det snarare som om vi lämnat klokskapen därhän.

Allra längst in i Regnskogens fuktiga värme kan ni som törs gå på vandring i boaskogen där 30 lösa ormar ringlar fritt bland träden lyckligt ovetande om både kyla och julklappsbestyr. Julklappsbestyr förresten, det går alldeles utmärkt att hitta julklappar i lugn och ro i stånden hos alla de knallar som samlats på marknaden i Furuvik.

I parkens Cirkusrestaurang kan du koppla av och få dig lite lättare mat och dryck till livs men är
du ute efter att äta ett julbord utöver det vanliga ska du skynda dig att boka plats på restaurangen Furuviks Brygga. Än finns det platser kvar men trycket är hårt och många besökare återkommer för att njuta av restaurangens underbara miljö direkt vid strandkanten och för den goda smakens skull. Oxfilén t.ex.som trancheras upp direkt på tallriken är något besökarna pratar länge om efteråt, för att inte tala om såserna, som är hur många prickar över hur många i som helst.
Att tillbringa en eftermiddag på Jul i Furuvik med avslutande julbord på Furuviks Brygga måste vara den bästa förskotts julklapp man kan få. För både kroppen och själen.

Text: Erika Rydstrand