Ett trettiotal intresserade hälsades välkommen av Bengt-Göran Wikström, ordförande i Berggrenska Gårdens FF. Han lämnade sedan över ordet till Malin Schönning, som nyligen anställdes vid Gävle kommuns näringslivsenhet för att arbeta med ASF.
– ASF-företag driver näringsverksamhet med målet att skapa arbete och rehabilitering för personer med svårigheter att etablera sig på arbetsmarknaden, sa Malin Schönning. De utvecklar, producerar och säljer allmännyttiga varor och tjänster till företag, privatpersoner och offentlig sektor.
Krav för att räknas som ASF-företag är bland annat att eventuella vinster ska återinvesteras i företaget. Kommunerna kan vid vissa upphandlingar ställa krav på att anbudsgivarna ska ta social hänsyn.
– Syftet är att ordna egen försörjning och social delaktighet för människor som har svårt att komma in på arbetsmarknaden, sa Malin Schönning.
Uppdraget för Näringslivsenheten och Malin Schönning:
• skapa förutsättningar för etablering av nya ASF-företag i Gävle Kommun.
• skapa förutsättningar för långsiktigt hållbara verksamheter för ASF i Gävle Kommun
• öka kunskapen om ASF både internt och externt inom Gävle Kommun
• undersöka förutsättningar för flytt av verksamheter inom Gävle Kommun till ASF
Det finns idag 5 st ASF-företag i Gävle:
• Fixarna i Hambrunge
• Gavle Service
• MIGEO
• Sandaga
• Adventure Gavle
Notera att Hambrunge är ett forntida namn på Hamrånge!
Tillsammans har de här företagen tillsammans fler än 40 anställda och nästan lika många praktikanter.
Vad är arbetsintegrerande sociala företag?
Företag bedriver näringsverksamhet med mål att integrera människor i arbetslivet, arbetar med en hög delaktighet för medarbetarna, återinvesterar vinsten och är fristående från offentlig verksamhet. Mer info: http://www.sofisam.se.
Ulf Karlsson, Coompanion Gävleborg, berättade att de också är involverade i arbetet med att utveckla ASF.
Försäkringar
Peter Johansson, försäkringsrådgivare på Folksam, informerade om försäkringslösningar för företag.
– Många företagare behöver förbättra sitt försäkringsskydd och särskilt gäller det pensionsförsäkringar, sa Peter Johansson. Man kan för samma kostnad för företaget spara dubbelt så mycket i en tjänstepension som i ett traditionellt sparande.
En företagare som har lön 30.000 kr/månad och inte satsar på tjänstepension får enbart 11.790 kr i allmän pension, alltså endast 39,3 procent av sin lön! Om tjänstepension tecknas för 5.000 kr/månad ökar pensionen till 25.500 kr/månad, 85 procent av lönen!
För att man ska kunna spara 2.800 kr behöver företaget betala skatter och avgifter på 3.400 kr. Om man i stället betalar till en tjänstepension är skatten endast 24 procent, det vill säga pensionssparandet blir 5.000 kr!
Som vanligt ett intressant frukostmöte hos Gävles företagarföreningar!
Mer info: http://www.foretagsbladet.se/videos/view/en-varldsbra-ide-om-sociala-foretag