Steget till att starta eget kan tyckas naturligt för någon som vuxit upp med två entreprenörer till föräldrar. Men det gick ganska exakt 20 år mellan det att Lotta lämnade jobbet på Leksakshuset till att hon ifjol tog över anrika Lido i Gävle tillsammans med maken Hans Schenkel.
Vägen till Söder i Gävle har gått via Norrköping, Öland, Högbo – och en spelbutik i Valbo.
– Jag drev faktiskt en spelbutik det första året efter att jag hade återvänt till Gävle, men det var ingenting för mig, skrattar Lotta som inte ens tippar på Lotto.
Som uppvuxen på Fridhem i Gävle gick hon på Borgis och blev tidigt intresserad av att skapa desserter. År 1989 fick Lotta anställning på ett konditori i Norrköping. Där blev hon blev kvar i sju år och hann föda två barn.
När föräldrarna bestämde sig för att lämna Gävle och flytta till Öland 1997 följde den då 29-åriga Lotta med.
– Jag fick anställning hos Lars och Ann-Margareth Karlsson på Littorps Konditori. Det ligger på norra Öland och är ett fantastiskt ställe. Öland var för övrigt en underbar plats att bo på.
På Öland föddes det tredje och yngsta barnet som nu hunnit bli tio år. Efter åtta år på ön så var det åter dags för Lotta och hennes familj att flytta. Den här gången styrdes kosan tillbaka till hemtrakterna.
– Jag följde med när mina föräldrar valde att flytta från Gävle, säger Lotta och skrattar åt sig själv.
Efter mellanåret med spelbutiken i Valbo fick hon anställning hos Stefan Johansson på Högbo Brukshotell.
– Stefan är min förebild. Han är oerhört duktig på att lyfta fram människor och har många roliga idéer. Hans filosofi och sätt att coacha personalen har jag tagit med mig hit till Lido.
Att driva ett eget kafé och konditori är något av en dröm som gått i uppfyllelse för Lotta. Hon kallar den själv overklig.
Och att det blev som det blev är delvis tack vare hennes nye man sedan fyra år Hans Schenkel, som hon träffade på Lundgrens Loge i Valbo.
– Jag blev involverad i Hasses Go Kart-anläggning i Rörberg. Förra året i september tipsade vår revisor Stefan Thoresson oss om att Lido var till salu – en månad senare hade vi köpte bägge butikerna och bageriet i Gävle. Då hade förre ägaren Göran Karlsson drivit verksamheten i 33 år.
Att Lotta vågade ta steget att ta över ett anrikt kafé med tolv anställda tackar hon sin förre chef Stefan Johansson för.
– Han gav mig självförtroendet och modet att satsa, säger Lotta.
Från Högbo tog Lotta Schenkel med sig kocken Sandra Tillqvist som nu är i färd med att profilera en salladsbar på Lido City. Annars är Lotta mån om att bevara det traditionella på Lido.
– Mycket av möblemanget är i original från 1954. Vi får inte ta bort det som är själen i Lido, för då rullas vi i tjära och fjädrar på Kungsgatan, skrattar Lotta som dagen till ära bjuder på en klassisk Lido-kaka – Napoleonhatt.
En annan Lido-klassiker är chokladdoppade godbitar. De tillverkas av konditor Gunnar Jonsson som egentligen är pensionär men som kallas in en gång i veckan för att göra jobbet han gjort i över 40 år.
Hur är det att driva en rörelse tillsammans med sin man?
– Vi kompletterar varandra. Vi kan tänka olika men det är nyttigt. Och det är trots allt jag som har branschkännedomen, skrattar Lotta.
– Men det är jättebra att han kan se saker från ett helt annat perspektiv än jag.
Hasse är tjänstledig från sitt heltidsjobb som kranförare i Gävle Hamn och kör ut bröd på morgonen och har lagat mycket av det som varit trasigt i bageriet.
Första året har inneburit hårt arbete med dagar som kan börja klockan fyra och ta slut sent på eftermiddagen. Lotta tar hand om bakverken och försöker även engagera sig i brödbaket.
För att orka med är hon ute i det fria så mycket som möjligt.
– Det gäller att ta promenader om man inte hinner träna, försöka få hyfsat med sömn och äta rätt, säger Lotta.
Trots den förföriska omgivningen kan hon hålla sig från sötsakerna.
– Mamma och pappa hade både glass och godis i leksaksbutiken, men det var aldrig något som jag och min bror fick utnyttja. Då var det en pina, men idag är jag tacksam för att de var så hårda med det.
Just nu känner sig Lotta och Hans lite motarbetade av kommunen när det gäller Lido City. Efter ombyggnationen av Stortorget kom Lido i skymundan. I övrigt är Lotta positiv till företagsklimatet i stan.
– Jag har inte hunnit nätverka något ännu, men det känns som om det råder en god anda bland företagare i regionen säger hon.
I framtiden hoppas Lotta få utveckla affärskontakterna med företagskunder i Gävle, och bygga ett etageplan i ovanför serveringen på Söder.
Och så har hon en vision.
– Ett äkta konditori med stor uteservering mitt i centrum, säger Lotta. Det kan jag sakna i Gävle.

Text: Henrik Nyquist • SvenskPress.se, foto: P-E Jäderberg