Jonas Klingström, Björn Andersson, Ralph Brodin och Helene Klingström Lund berg

Intressant frukostmöte hos Gävles Företagarföreningar

29/1, 2018 kl. 22:31

Företagarföreningarna i Gävle är fulla av liv och organiserar frukostmöten, ofta på restaurang Hos Eva på Skeppsbron, studiebesök mm samt inte minst engagerar sig tillsammans med Gävle kommun när det gäller utvecklingen av Gävle som företagarstad. Årets första frukostmöte hölls den 25 januari och i vanlig ordning Hos Eva. På programmet fanns två föredrag, dels Björn Andersson, som berättade om BGA Videoproduktion AB, och Helena Klingström Lundberg och Jonas Klingström, som berättade om Harriett AB.

  • En av BGAs svenska butiker
  • Harietts modell för utbildning

Ralph Brodin, ordförande i Brynäs Företagarförening, hälsade välkommen till frukostmötet, som anordnats av Sörby Urfjälls FF och deras ordförande Myles Dean, som tyvärr inte hade möjlighet att närvara. Bland gästerna fanns två representanter från Gävle kommun, Margareta Wedin, kommunalråd, och Lars Engstrand, Näringslivskontoret.
BGA Videoproduktion AB
Först ut var Björn Andersson, som berättade om den fantastiska resa han gjort med BGA. Företaget startades av Björns pappa Bengt som en hobbyverksamhet, med omvandling av smalfilmer till VHS. När Björn tog över företaget började han funder på hur företaget skulle kunna växa. Lösningen blev internet-handel kombinerat fysisk handel i butiker. 2013 omsatte företaget 20 miljoner och 2017 hade man tredubblat till 60 miljoner. Expansionen beror främst e-handeln i främst de nordiska länderna, Sverige, Norge och Danmark samt i viss mån i Österrike. Företaget har också 10 butiker, varav en i Norge och övriga I Sverige.
– Butikerna är främst till för att kunderna ska ha möjlighet att kunna komma och titta på våra produkter, sa Björn Andersson. När det gäller e-handeln så blev det en chock för oss, första månaden sålde vi för över 40,000 kr, betydligt mer än förväntat.
När det gäller handel med andra länder har Björn hittat egna vägar. Han började med att kontakta Business Sweden för att få hjälp att starta i Norge, men det var både dyrt och verkade krångligt.
– Jag träffade av en tillfällighet en representant för Bring, norska postverket, som erbjöd sig att ta hand om alla praktiska detaljer som moms, tull och distribution, sa Björn Andersson. De kände ju också till hur alla regler fungerar i Norge.
Webbshopen översattes till norska av en norsk byrå, vilket var en av de dyraste investeringarna för Norge eftersom det var over 300,000 ord som skulle översättas. Det norska företaget, BGA Minner, innebär att man har norsk adress och norskt telefonnummer. Dessutom har Björn anställt en norrman som ansvarar för verksamheten i Norge – viktiga faktorer för den norska marknaden.
– Det är stora skillnader i lagstiftningen mellan oss i Norden och exempelvis Tyskland, där det finns stora risker för rejäla böter om man gör fel, sa Björn Andersson. Men min målsättning att företaget ska växa med 25 procent håller jag fast vid.
Företaget har tre affärsområden:
• omvandling av gamla analoga filmer till digitalt medium som USB-minner eller DVD.
• e-handel
• foto, framkallning, ID-foto, studentskyltar mm och det finns fotoramar 6,000 i lager
Björn Andersson räknar med att omvandlingen av gamla filmer kommer att minska, helt enkelt för att underlaget minskar. I stället har han köpt två fotobutiker och tagit med det i sortimentet. Men de säljer varken kameror eller fotoutrustning.
– När man expanderar behöver man anställa folk och då får man inte vara för försiktig vid rekryteringarna, sa Björn Andersson. Sen behöver man en bra bank, och det har vi!
Hariett AB
Med en bakgrund som IT-pedagog, systemerare med mer på Sandvik var det självklart för Helena Klingström Lundberg vad hon skulle satsa på när hon beslöt sig för att starta eget.
– Jag jobbade med bland annat digital utbildning men kände att jag vill ha mer inflytande över mitt arbete, så då blev det eget företag, berättade Helena Klingström Lundberg. Vi har en bra arbetsmiljö hos oss och bra medarbetare.
Jonas Klingström är i grunden Kognitionsvetare och därmed en viktig resurs för företaget. Företaget jobbar mycket med digitala tjänster inom utbildning.
Kursen Praktisk arbetsmiljö för medarbetare innehåller allt man behöver för att på ett nytt sätt arbeta med arbetsmiljön. De fyra modulerna i kursen är framtagna med hjälp av erfarna experter och innehållet är noga utvalt med nycklar till framgång.
– Med Praktisk Arbetsmiljö för medarbetare vill vi bjuda in till reflektion och dialog, sa Jonas Klingström. Man arbetar med beteende mot varandra, hur stress, vår omgivning och olika tillstånd påverkar vår förmåga.
Med ett helhetsperspektiv som sätter människan i fokus kan man skapa de bästa förutsättningarna för att uppnå och behålla en god social arbetsmiljö, från individen till relationer och till kultur. För att alltid finnas tillgänglig är kursen webbaserad och finns på mobil, läsplatta eller dator.
– Lärandet är en ständig process, sa Helena Klingström Lundberg. Det ska vara lagom mängd och lärandet ska vara ett stöd för att nå företagets målsättningar.


Mer info:
http://www.bgavideo.com
http://www.hariett.se
http://www.praktiskarbetsmiljo.se

Brynäs Företagarförening

Brynäs Företagarförening

Medlem sedan 2016-08-25

Brynäs Företagarförening
Föreningen har till ändamål att främja medlemmars ekonomiska intressen, genom att:
• Etablera ett fungerande system fö... Läs mer

Vad vill du läsa?

Publicera

Välj ditt språk

Mer läsning

Erbjudanden

Visa fler erbjudanden »

Facebook

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Hjälp

Stäng